Kerüld a filmet, játssz a játékkal.

Ha van olyan kifejezés, amitől a játékosoknak borsódzik a hátuk, az valószínűleg a „film alapján készült játékok”, hiszen azok számára, akiknek az emlékei a mikrotranzakciók feltalálása előtti időkre nyúlnak vissza, az ilyen típusú játékok voltak életünk legnagyobb csapásai.

Az ilyen büdös, alacsony erőfeszítésű moslékot egyenesen a játékosok szájába tömték, a készítők pedig alig vagy egyáltalán nem tisztelték a szóban forgó filmes alapot. Akkoriban a játékokat sokkal olcsóbb volt elkészíteni, és szinte mindig visszahozták a költségeket, a kritikai pontszámok ellenére.

Mégis kiderült, hogy a trágya tengerében néhány elegáns rózsa virágzásához vezetett, és így született néhány kiemelkedő videojáték, amely nem csak büszke a filmjére, de bizonyos szempontból még jobb is, mint a szóban forgó alap.

Nézzük ezeket az elegáns rózsákat.

6. Ratchet & Clank (PS4)

Tudod, kedves barátom, a PS4-re megjelent Ratchet és Clank játék valójában nem a sorozat szeretett első játékának remake-je volt, hanem egy videojáték, ami az azonos című film alapján készült. És micsoda élmény volt: gyönyörű grafikát, elképesztő adag nosztalgiát és néhány, a filmből kiragadott jelenetet kínált, amelyek összekötötték a dolgokat.

 

Kár, hogy maga a film meglehetősen laposnak tűnt, és minden csillogása ellenére sosem éreztük, hogy minden hengert beindított volna. Szerencsére a filmbe illesztett részek a minimumra szorítkoztak, így a játékmenet magáért beszélhetett, és emlékeztetett arra, hogy ez a platformer páros miért is olyan elismert, mint amilyen.

5. Alien 3

Nem titok, hogy a harmadik Alien-film produkciója kissé zűrös volt: a rendezői csapatban hatalmas változások történtek, a főszereplők végleg ki akartak lépni a franchise-ból, és persze a forgatás hivatalos forgatókönyv nélkül kezdődött, ezért szinte csoda, hogy az Alien 3 egyáltalán nézhető.

Ezért amikor a kötelező filmhez kapcsolódó videojátékra került sor, a lécet elég alacsonyra tették, de az Alien 3 valójában egy lépéssel tovább ment, és KÉT csodálatos játékot szállított teljesen különböző hangulatú Genesisre és SNES-re!

 

Aki egy nagyon csiszolt akciójátékot keresett, egy teljesen ütős soundtrackkel, annak a Genesis verzió volt a megfelelő, aki viszont több feszültséget és ijesztgetést keresett, az a SNES verzió kihasználta a minimalista horrort.

4. The Mummy Demastered

Nézzünk szembe a tényekkel: A 2017-es Múmia Tom Cruise főszereplésével abszolút bomba volt. Sőt, ha „bombának” nevezzük, az azt sugallja, hogy volt bármilyen hatása. Olyan volt, mintha egy Tesco hátsó parkolójában enyhén szétszórt nedves konfettit szórtak volna szét, aminek minden egyes darabján egy kis szomorú arc emoji volt látható.

A dolgok rosszul kezdődtek azzal, hogy az interneten megjelent egy trailer, amelyből hiányzott az hangeffekt-sáv, ami azt jelentette, hogy csak Cruise nyögéseit és hörgéseit hallhattuk. Azonban, miközben a dolgok elég borzalmasnak tűntek a film frontján, The Mummy Demastered, ami a filmmel együtt jelent meg, igazán kiváló volt!

 

Ez a játék olyan gyönyörű volt, mint amilyen brutális, de a legjobb tulajdonsága messze az volt, hogy amikor meghaltál. Ez a kivételes pályatervezéssel párosulva azt jelentette, hogy miközben a film megfelelője fuldoklott, a The Mummy Demastered a kritikai és kereskedelmi elismerés hatalmas hullámát lovagolta meg.

3. The Warriors

A gamerek teljesen felkapták a vizet, amikor bejelentették, hogy a film megjelenése után évtizedekkel éppen a Rockstar fogja elkészíteni „The Warriors” videojáték-adaptációját. És tudjátok mit? Teljesen lenyűgöző volt. Azonnal megragadta a film varázsát, durva és zord esztétikát mutatott be, amit kemény és fogcsikorgató harcokkal egészített ki.

A legmeglepőbb húzása mégis az volt, hogy a játék valójában egy előzménytörténetet adott, amely elmeséli a játékosoknak, hogyan indultak el a Harcosok.

 

Ez lehetett volna egy eldobható prológus is, de valójában úgy építette tovább a karaktereket, hogy az IP egészét felemelte. Ha ehhez hozzáadjuk a film zseniális újraalkotásait és a kivételesen szórakoztató kétjátékos kooperatív játékot, akkor egy olyan játékot kapunk, amely a legjobb módon épített a film örökségére.

2. Toy Story 2: Buzz Lightyear To The Rescue

Szóval szögezzünk le valamit kristálytisztán, a Toy Story 2 egy hihetetlen film, könnyen lehet, hogy az egyik legjobb, amit a Disney és a Pixar valaha is készített. Ami egy lusta folytatás lehetett volna, azt egy igazán szívhez szóló történetként mutatják be a szívszorító fájdalomról, az elutasításról és végül az elfogadásról szólt.

Hogyan jöhetne tehát egy játék, amely mindezt felülmúlja? Nos, a Buzz Lightyear To The Rescue megtalálta a módját, és mindezt azért, mert senki sem számított arra, hogy a játék ilyen jó lesz.

 

Az akkoriban briliáns grafikával, kemény, de jutalmazó platforming részekkel és egy zseniális ötlettel, hogy kitöltsék a „köztes” jeleneteket, amelyeket a film kihagyott, ez kevésbé tűnik kiegészítő darabnak, és inkább egy szerelmeslevélnek a franchise-hoz.

Ráadásul az egyedülálló Buzz Lightyear szerepében játszhattál, ami azt jelenti, hogy hozzáférhettél az összes villogó fényéhez, kung-fu képességéhez, és ha jól tudom, ez tette őt a legmenőbb játékká.

1. World War Z

Azt mondani, hogy egyesek fel voltak dobva a World War Z film megjelenésétől, kissé alulértékelt kifejezés, mi több, maga a rajongótábor is toronymagas testtömeget alkotott, egymáson átmászva, hogy lássuk, hogyan adaptálják Max Brook fenomenális túlélési útmutatóját a nagyvászonra.

Ezek a nyögések és kiáltások azonban jelentősen elhalkultak, amikor kiderült, hogy Brad Pitt lesz a projekt főszereplője, ezzel megerősítve, hogy ez egy újabb, a szokásos zombis film lesz a popcornt majszoló tömegek számára. És lám, a mozikba kerüléskor világossá vált, hogy a film minden éle ki lett csorbítva, és a deus ex machina pillanatait úgy építették be, hogy a nézők számára a legkisebb kihívást sem jelentette.

Ezért volt kissé furcsa, hogy ezt a langyos pocsolyát 2019-ben, hat évvel a film megjelenése után egy azonos nevű játék elkeresztelésére használták, és még megdöbbentőbb volt, hogy a játék rohadt jó lett.

 

Nos, az igazsághoz tartozik, hogy a cím eleinte nehezen találta meg az identitását, helyenként inkább Left For Dead 2.5-nek tűnt, de a fejlesztők több hónapos támogatása, a rengeteg frissítés és a folyamatos kiegyensúlyozások után a játék végre képes volt büszkén megadni az IP-t.

A játék az akció és az igényes kooperatív túlélés könyörtelen keveréke, amely a csapatodat az ellenség hullámaival szemben állítja, miközben nem csak túlélni próbálnak, hanem rejtvényeket is megoldani, és segíteni másoknak, hogy csak egy újabb napot éljenek túl.

Te játszottál valamelyikkel?

Megjelent a neten a Hogwarts Legacy ára – Kiborultak a rajongók

 

×