Ha bűnösnek találják az Apple régi dolgozóját, akkor akár hosszú évekre is börtönbe mehet.

Egy volt Apple alkalmazottat, Dhirendra Prasadot azzal vádol az amerikai szövetségi bíróság, hogy a vállalatnál betöltött pozíciójával visszaélve éveken keresztül súlyosan megkárosította a cupertinói vállalatot – írta meg a Reuters.

A vád szerint Prasad visszaélt a vállalatnál mint globális szolgáltatási ellátási lánc részlegének beszerzőjeként betöltött pozíciójával, amelyet arra használt, hogy több módszerrel is becsapja az Apple-t, ő pedig ezáltal komoly vagyonra tegyen szert. Hamis javítási megrendelésekkel alkatrészeket lopott, meghamisított dokumentumokkal arra vette rá a vállalatot, hogy olyan szolgáltatásokért fizessen, melyeket végül sohasem vett igénybe, illetve kenőpénzeket fogadott el külsős szereplőktől, az így szerzett piszkos pénzét pedig próbálta tisztára mosni.

 Az ügyészek becslése szerint Prasad 2008 és 2018 között 10 millió dollárral, mintegy 3,3 milliárd forinttal rövidítette meg az almás techóriást.

A férfitól a kormány öt ingatlant és pénzügyi számlákat foglalt le 5 millió dollár értékben, melyeket vélhetően a bűncselekményből származó pénzből vett, vagy ahhoz szorosan köthető. Prasad mellett az Apple-lel üzletet kötő két beszállítócég tulajdonosa, Robert Gary Hansen és Don M. Baker is részt vett a csalásban, amelyet később elismertek, így március 24-én mindhárman vádlottként állhatnak majd a kerületi bíróság elé.

Ha bűnösnek találják őket csalás, hamisítás, pénzmosás és adócsalás vádjában, akkor vádpontonként öttől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel is jutalmazhatják őket.

Az Apple-nek nem mellesleg a közelmúltban volt egy hasonló ügye, amikor egy kínai férfi a garanciális csereprogramban hamisítványokat küldött cupertinóba, így pedig 1 millió dollár értékben csalt ki a vállalattól iPhone készülékeket. Miután lebukott a csalással, 26 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

via – CNET, Reuters, TechSpot

Musk bosszúja? – Kirúgták a Tesla dolgozót, mert levideózta, hogy az önvezető Teslája oszlopnak vágódik

 

×