Az Apple beszállítói, köztük a Foxconn, kénytelenek leállítani a termelést, miután Kína részlegesen lezárta Shenzhen és Sanghaj városát az új COVID-19-esetek miatt.

Bármennyire is szerettük volna, a technológiai cégek és gyártók nincsenek jobb helyzetben. Az utóbbi években a koronavírus-járvány betett a gyártásnak, ami miatt minden téren hatalmas áremelkedés volt tapasztalható. Úgy tűnik, Kínában, ahol annyi mindent gyártanak, amit mi is használunk, egyre csak romlik a helyzet. A sencseni vezetés vasárnap este közölte, hogy leállítják a tömegközlekedést a városban, és elrendelték, hogy minden nem létfontosságú vállalkozást március 20-ig le kell állítani. Sencsen Kínában a technológiai gyártócégek hatalmas iparvárosa.

Most szinte az összes ipari parkban leállt a termelés – írja a Nikkei.

Csak a mindennapi élethez nélkülözhetetlen vállalkozások – piacok, gyógyszertárak és egészségügyi intézmények – működhetnek. Sencsen ad otthont olyan nagy technológiai cégeknek, mint a Huawei, az Oppo és a TCL, valamint itt van a tajvani Foxconn egyik legnagyobb gyártósora, amely az Apple-től a Google-on át az Amazonig lát el ügyfeleket. A Huawei, az Oppo, a TCL és a Tencent technológiai óriásvállalatok központjaiban szintén nem dolgoznak most emberek.

A lezárásra ráadásul akkor kerül sor, amikor amúgy is jelen van a globális chiphiány, sőt a gyártás az ukrajnai háború miatt szintén fennakadással küszködik.

Most a termelés egy részét más létesítményekbe helyezik át. Tajvan legnagyobb nyomtatott áramkör-gyártója, az Unimicron, amely az Apple, az Intel és az Nvidia kulcsfontosságú beszállítója, közölte, hogy Sencsenben hétfőtől ők is leállítják a gyártást. Hasonlóan Sencsenhez, Sanghajban is leállnak gyárak a COVID-helyzet miatt. A város az ország legfontosabb félvezető-gyártó központja. Kínában vasárnap több mint 1800 új megbetegedést jelentettek országszerte.

Hogy ennek a leállásnak milyen hatása lesz a globális chiphiányra nézve, egyelőre még nem tudni. Ugyanakkor Kínában az elsődleges szempont a járvány visszaszorítása.

Ezt láttad már?

Így befolyásolja az orosz-ukrán konfliktus a chipellátást

 

https://leet.hu/termek/gretxa-vancer-wireless-gaming-mouse-feher-v-gw-white/

×