Half Lifenak Half Life, de ezek még mindig nem azok a játékok, amikre a rajongók 13 éve töretlen vágynak.

Volt idő, amikor a Valve neve egyenlő volt a minőségi játékokkal, mára viszont Gabe Newell vállalatát leginkább a Steammel azonosítják. Ennek oka nyilvánvaló: a Valve már nem igazán készít játékokat, helyette inkább a PC-s piac digitalizálásával, illetve néhány tech-kütyü fejlesztésével töltötték az elmúlt évtizedet.

Persze ha mégis jön egy játék az istállójukból, akkor az még mindig nagyot üt, elég csak megnézni a Half Life: Alyx őrületes sikerét, pedig csak VR fejesekkel lehet játszani. Most pedig itt van az újabb, a Portal-sorozatot feltámasztó ingyenesen játszható Aperture Desk Job, amellyel a Valve a Steam Deck megjelenését ünnepli.

Igen ám, csakhogy ahogyan lenni szokott, az adatbányászok azonnal rá is vettették magukat a Valve címére, hátha megtudnak belőle valamit, ami a Half Life 3 létezésére utalhat. Nos, háromig elszámolni biztosan nem most fognak megtanulni Newellék, de két új Half Life játék nyomait azért megtalálták a Portal-techdemó fájljai között.

Half Life: Citadel,

így nevezik a nagy titokban készülő alkotást, amit a többször is rendkívül megbízhatónak bizonyuló Tyler McVickernek sikerült (újfent) lelepleznie. A Citadel létezésére ugyan már korábban is találtak sejtető nyomokat, most azonban példátlan, már-már gyanús részletességgel tárulkozik elénk.

McVicker szerint az új Half Life egy RTS-FPS hibrid lesz, amit elsőre talán a 2016-ban törölt Fable Legends-hez hasonlíthatunk. Eszerint a játékos egy parancsnok bőrébe bújhat, aki RTS-stílusban rakosgathat le különböző képességű egységeket (botokat) a térképre, melyeknek csak egyszerű utasításokat lehet adni.

A csavar ott van, hogy a parancsnokot irányító játékos a csapatok fölött bármikor átveheti az irányítást. Ekkor egy gyors nézet- és stílusváltás következik, és máris FPS módban találjuk magunkat. A Citadel elméletileg online multiplayert és egyjátékos-kampányt is tartalmazni fog, de túlzottan sokat nem tudni még róluk.

Emellett az Aperture Desk Jobban három másik projektről is van néhány apró utalás, köztük a Half-Life Alyx folytatásáról – esetleg bővítéséről, a Counter-Strike Global Offensive Source 2 portjáról és a korábban törölt Portal festőjáték újjáalkotásáról. Ezekről azonban túl sokat nem sikerült előásni.

A szivárogtató szerint a Citadel kódjai ilyen mélységű jelenléte a Portal-játékban nem lehet véletlen. Szerinte a Valve kifejezetten azt akarta, hogy az adatbányászok rájuk találjanak, az viszont nem világos, hogy pontosan miért. Nos, ha Tyler feltételezése igaz, akkor hamarosan megtudhatjuk ezt is, bár a rajongók egészen valószínű, hogy jobban örülnének egy egyeneságú Half Life folytatásnak.

Ha pedig részletesebben is érdekel a Citadel, akkor mindenképpen nézd meg Tyler videóját:

 

Nincsenek határok: Mostantól már a Windows is telepíthető a Steam Deckre

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×