A mai naptól fogva hivatalosan is telepíthető a Valve kézikonzoljára a Windows, igaz, még nem működik kifogástalanul.

Gabe Newell a játékiparban példátlan, de egyben nagyon is okos döntésre szánta el magát a Steam Deck fejlesztésekor. A PC-s kézikonzol ugyanis már gyárilag mókolásra készen jelent meg, a Valve pedig még bátorítja is a vállalkozó szellemű felhasználókat, hogy nyúljanak bele az eszközbe, csináljanak vele akármit-bármit.

Ezt a jó tanácsot pedig a Valve szakemberei is megfogadták, és egy blogposztban máris bejelentették, hogy elkészültek a Windows telepítéséhez elengedhetetlen GPU-, Wi-Fi és Bluetooth-illesztőprogramok. Ez pedig azt jelenti, hogy mostantól a Steam Deck tulajdonosok, ha akarják, a SteamOS helyett akár Windows 10-el is használhatják a kézikonzolt.

De van egy nagyon fontos kikötése a dolognak!

Ugyan a Steam Deck technikailag képes lenne a dual-bootolásra, ez jelenleg még egy elérhetetlen funkció, ami majd csak később, a  SteamOS 3-al debütál. Vagyis a Windows 10 telepítéséhez teljesen ki kell pucolni a kütyüt és csak ezután lehet feldobni rá az eggyel korábbi Microsoft operációs rendszert.

Jól érted, a Windows 11-el meg se próbálkozz, mert a kisgép jelenlegi BIOS-a nem rendelkezik a telepítéséhez szükséges firmware TPM-támogatással, bár ez elméletileg hamarosan megváltozik. Továbbá audio driverek hiányában a Windows 10 alatt a hangszórók és a fejhallgató-csatlakozó sem fog működni, de várhatóan pár napon belül ez is megváltozik.

A Valve mindezen túl még volt olyan jó fej, hogy csinált egy mentőoldalt is arra az esetre, ha valaki elrontaná a Windows telepítését. Innen viszonylag könnyedén helyre lehet állítani a Steam Decket, szóval lehet próbálkozni bátran. A Windows 10-es Steam Decken pedig nem kell trükközni az Epic Games Store felrakásával, elérhető róla a GoG alkalmazása is, ahogyan a legtöbb játékstreaming szolgáltatás is minden probléma nélkül fut.

Ha pedig a Windows 11 is elérhető lesz rá, akkor még Androidos alkalmazásokat is elérhetünk, mint például a Netflix, az HBO Max, vagy az Xbox Game Pass. 

Borítókép: Tom’s Hardware

Már a böngészőből is játszhatod az első és legendás Half Life-ot

https://leet.hu/shop/newmerch/

×