Az EA egy igen régre nyúló jogi csatát nyert meg, amellyel egy igen nagy bírság fizetését sikerült elkerülnie.

Az EA-nak sikerült megnyernie egy jogi csatát és ezzel kibújt egy hatalmas, 10 millió eurós bírság alól, miután korábban nem volt hajlandó eltávolítani a FIFA Ultimate Team módból a Pack-eket.

Forrás: EarlyGame

Ez az ügy jóval korábban, 2020 októberében kezdődött, ami már szinte olyan, mintha egy életre visszamenne. Akkoriban a bíróság úgy döntött, hogy a Kansspelautoriteit (KSA – a szerencsejátékokkal és a kapcsolódó szerencsejátékokkal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó holland hatóság) 500 000 eurós bírságot szabhat ki az EA-ra minden hét után, amikor a játékban maradtak a megvásárolható csomagok. A bírság felső határa 10 millió euró volt, de az EA úgy döntött, hogy megtámadja az ítéletet, megtagadva a bírság megfizetését vagy a zsákmánydobozok eltávolítását. Ezt azzal magyarázták, hogy a játékot lehet úgy is játszani, hogy nem szükséges csomagok vásárlása valós pénzért.

Forrás: YouTube

Amint a VGC beszámolt róla, az Államtanács holland Közigazgatási Joghatósági Osztálya most úgy döntött, hogy a korábbi döntés „indokolatlan büntetést” szabott ki, és valójában nem kell fizetniük semmit. Alapvetően az egész ügy azon múlott, hogy a FIFA csomagok „szerencsejátéknak” számítanak-e vagy sem, amelyhez a holland törvények értelmében speciális „játékengedély” szükséges – ha a véletlen elem a saját önálló funkciója, nem pedig egy nagyobb ügyességi játék egy része.

A KSA korábban azzal érvelt, hogy a Pack-ek különállónak számítanak, és ezért az EA-nak bírságot kell fizetnie, mivel nem rendelkeztek engedéllyel, de ezt most hatályon kívül helyezték.

Forrás: YouTube

„A csomagokat ugyan nem lehet kinyitni meccsek és küldetések közben, de ugyanabban a FUT módban kinyithatók”

– magyarázta az új bírósági ítélet.

„Az a tény, hogy a csomagokat a meccstől vagy a játékon belüli feladattól elkülönítve nyitják ki, még nem teszi külön játékká. Mivel a csomagok nem egy önálló játék, nem szerencsejáték, és nem kell hozzá engedély. Ezért a kiadó nem sértette meg a fogadási és szerencsejáték-törvényt, és a Szerencsejátékok Hatóságának nem kellett volna kötbért kiszabnia a kiadóra.”

Függetlenül attól, hogy legálisak-e vagy sem, a csomagok beépítése a játékokba továbbra is masszívan morálisan szürke terület, különösen, ha olyan játékokról van szó, amelyeket a gyerekek valószínűleg játszanak. Egyelőre – minden vita ellenére – úgy tűnik, hogy itt maradnak. Valószínűsíthető, hogy akkor lehetne igazán működőképes és morálisan elfogadható ez a rendszer, ha például a FIFA Pontok valós pénzért való megvásárlása például megszűnne.

Ti mit gondoltok? 

Forrás: www.gamingbible.co.uk

Kiemelt kép: GameRevolution

Ezt olvastad már?

Nagyot mentek tegnap! – Így nézne ki a Real Madrid a FIFA 23-ban!

×