A kárpátaljai magyarság digitális kultúrájának értékmentő munkájában most bárki besegíthet, aki járatos a helyi oldalakban.

a kirobbant ukrán-orosz háború miatt nemcsak az ukrán lakosság, hanem a kárpátaljai magyarság is veszélybe került. Viszont amíg az emberek fizikálisan el tudnak menekülni a háború borzalmai elől, addig a magyar ajkú internetes tartalmak, pontosabban a kárpátaljai magyarok mindennapjait digitálisan is őrző kultúra veszélybe került.

Ezért döntött úgy az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), hogy elkezdi archiválni, lementeni a Kárpátalja magyar vagy magyar vonatkozású internetes, digitális jelenét.

„A február végén kitört orosz–ukrán konfliktus, mint háborús fenyegetettség nemcsak a polgárok hétköznapi életét veszélyezteti, hanem mindennapjaink kultúráját, beleértve a digitális alapú kultúrát is, melynek hosszú távú megmaradása kiszámíthatatlan” – írja az OSZK.

Ebben az értékmentő munkában pedig bárki segíthet!

„A megőrzés előfeltétele, hogy tudjuk, mit szeretnénk archiválni, ami az internet világában nem is olyan egyszerű. Bár munkatársaink folyamatosan próbálják feltárni a vonatkozó webtartalmakat, ennek sokfélesége és változékonysága megnehezíti a munkát, és felértékeli a közvetlen ismeret és a helyi beágyazottság előnyét. Ezért azt szeretnénk kérni, hogy lehetősége szerint segítse munkánkat kárpátaljai magyar webtartalom ajánlásával” .

Az OSZK tehát olyan magánszemélyek, intézmények és szervezetek segítségét kéri, akik otthonosan mozognak a magyar nyelvű kárpátaljai interneten. Ehhez egy külön táblázatot is készítettek, amelybe tematikusan gyűjtik ki a kárpátaljai weboldalakat. Aki segíteni szeretne, az mindenképpen ellenőrizze a listát, ha pedig a javaslata még nem szerepel benne, akkor a mia(kukac)mek.oszk.hu email címre lehet beküldeni.

Akciófigyelő | Épp csak 1000 forintba kerül ez a magyar fejlesztésű kalandjáték

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×