A messze földön hírhedt kínai hackerbanda majdnem egy éven keresztül úgy törte fel az amerikai kormányon hálózatait, hogy senkinek fel sem tűnt, de még azt sem tudni pontosan, hogy mit csinálhattak.

Egészen kellemetlen dologra derülhetett fény a Mandiant kiberbiztonsági cég kedden közzétett kutatásából, amelyben azt írják, hogy egy kínai hackercsoport 2021 májusa és idén február között legalább hat amerikai állam kormányának számítógépes hálózatát törte fel.

A hackercsoportot APT41 (Barium, Winnti) néven azonosították, akik elméletileg különböző webes alkalmazásokban lévő sebezhetőségeket használt ki ahhoz, hogy bejussanak az állami kormányzati hálózatokba. A csapat állítólag tökéletesen rejtve tudott maradni a támadások során, melyeket mindig a legfrissebb sebezhetőségek kihasználásával hajtottak végre. A Mandiant szakértői úgy vélik, hogy az APT41 azért is tudott ilyen sikeres lenni, mert a kínai kormány támogatja őket.

„Az APT41′s kampányának általános céljai továbbra is ismeretlenek. A kormányzati hálózatokhoz való hozzáférés megszerzésére irányuló kitartásuk, amelyet a korábbi áldozatok újbóli kompromittálása és az ugyanazon államon belül több ügynökség célba vétele példáz, azt mutatja, hogy bármit is akarnak, az fontos. Szinte mindenhol megtaláltuk őket, és ez aggasztó” – mondták a kutatók.

Két évvel ezelőtt, 2020-ban öt kínai állampolgár ellen emelt vádat az amerikai Igazságügyi Minisztérium, akiket 100 vállalatot érintő támadással és rengeteg más mellett több millió dollár ellopásával vádoltak meg. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövetők az APT41 tagjai voltak.

Ugyan a szakértők egyelőre nem tudják, hogy mi lehet a hackerek célja, az FBI igazgatója, Christopher Wray szerint az egyértelmű szenzitív információk mellett technológiát próbálhatnak lopni. Az APT41 már 10 éve tevékenykedik a kibertérben, ez idő alatt pedig közel felbecsülhetetlen károkat okozhattak.

via – CNBC, Gizmondo

Anonymous vs Putyin: több mint 400 orosz biztonsági kamerát tört fel a hackarcsapat

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×