Életmód

GTA 6 és új Assassin’s Creed sem lesz már Oroszországban

Az ukrán-orosz háború nyomán egyre jobban beszűkülni látszik az orosz játékpiac, a világ legnagyobb játékstúdiói ugyanis egymás után jelentik be a kivonulásukat Oroszországból. A CD Projekt RED, a Microsoft, az Activision Blizzard, az Epic Games és az EA is kemény korlátozásokat jelentett be, és mivel a banki szolgáltatók is elérhetetlenek, a Steam és a Nintendo felületein sem vásárolhatnak újabb játékokat vagy költhetnek mikrotranzakciókra az orosz játékosok.

Most pedig két újabb iparági nagyágyú, a háborúban közvetetten érintett Ubisoft, illetve a Take Two jelentette be, hogy korlátozzák a játékaikhoz való hozzáférést Oroszországban.

A francia kiadó döntése várható volt, hiszen több száz alkalmazottat foglalkoztató irodái is voltak Ukrajnában, ezért a dolgozókat pénzzel és számos egyéb módon segítette a háború sújtotta országból való menekülésükben. A kiadó, miután az ukrán munkavállalói biztonságba kerültek úgy döntött, hogy amíg a jelenlegi helyzet fennáll, addig Oroszországban minden játék és in-game tartalom eladását beszünteti.

A sok más mellett a Grand Theft Auto és a Red Dead Redemption játéksorozatokat jegyző Take Two is hasonló szankcióval él, vagyis az orosz és fehérorosz játékosok mostantól nem vásárolhatják meg a kiadó portfóliójába tartózó játékokat. Mindezen felül a letöltéseket is korlátozzák, ami azt jelenti, hogy a T2 címeit hivatalos forrásból többé nem lehet telepíteni. Ez például a GTA V esetében lehet fájó, hiszen az online mód miatt a harmadik legnépszerűbb játék Oroszországban, amihez így nem férhetnek többé hozzá.

A helyzet azonban nem, hogy nem látszik javulni, de egyre érdekesebb – és szomorúbb – fordulatot is vesz. A szankciók ugyanis addig állnak fenn Oroszországgal szemben, amíg be nem szüntetik az ukrajnai inváziót. Az orosz vezetés azonban ehelyett inkább olyan új törvényt javasol, amellyel voltaképp legalizálnák a warezt azoknak a vállalatoknak a kárára, akik most a teljes kivonulásukkal fenyegetőznek.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

25 perc telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

4 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

6 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

6 óra telt el azóta...

Brutális lesz a Netflix éve: Ez a 93 (!!!) sorozat már biztosan érkezik idén

A Netflix 2024-ben sem lazsál: legalább 93 olyan okot ad rá, miért érdemes előfizetni a…

6 óra telt el azóta...

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

7 óra telt el azóta...