Tech/Tudomány

Több milliárd forintért adták el NFT-ként az ukrán zászlót

Az ukrán kormány minden adódó lehetőséget megragad, hogy folytathassák az egyre kilátástalanabbá váló háborút az óriási erőfölényben lévő Oroszország ellen, amihez a világ segítségét is kérik.

Az ukrán politikusok hívására pedig (a világ kormányai mellett) egyre többen válaszolnak: az Anonymous egy sor szövetséges csapattal karöltve robbant bele az oroszok elleni kiberhadviselésbe, több multinacionális vállalat döntött úgy, hogy kivonul az orosz piacról és/vagy beszünteti az ottani termelést, a szórakoztatóipar szereplői is egyre-másra hagyják ott Oroszországot – köztük is több videojátékos vállalattal-platformmal.

Az Oroszországot sújtó szankciók mellett óriási adományozás is kezdetét vette, mellyel az ukrán ellenállást, de leginkább a bajbajutott-menekülő ukrán civileket segítik. Ebbe a segélyezésbe pedig hatalmas elánnal szállt bele a kriptovilág apraja-nagyja is, akik a február 26-i felhívást követő néhány órában több mint 5 millió, mára pedig közel 40 millió dollárnyi bitcoint-ethert adományoztak az ukránoknak.

Ebbe a kripto-adományozásba szállt bele NFT-fronton az orosz feminista művészcsapat, a Pussy Riot a kriptoművész kollektívával, a Trippy Labs-al szövetkezve – UkraineDAO néven, és bocsátották árverésre az ukrán nemzeti zászlót.

Az ukrán zászlót ábrázoló NFT nyertes ajánlatot 3271 adományozó adta össze, akik a PartyBid nevű szolgáltatáson keresztül tették meg a végső licitet. Ez pedig nem kevesebb, mint 2258 ETH lett, ami forintosítva 2,3 milliárd forintot jelent. Ennyiért kelt el a sárga-kék zászló, a teljes összeget pedig a Come Back Alive nevű szervezetnek adják, amely az ukrán civileket és a hadsereget támogatására fordítja majd.

Az ukrán zászlós NFT természetesen csak egy jelképes dolog volt, amiért az adományozók a pénzükkel arányosan LOVE tokeneket kapnak majd. Ezt nem lehet semmire sem használni, teljesen értéktelen, csupán „egy gyönyörű tanúságtétel és emlékeztető a nemes ügyhöz való hozzájárulásról.”

Mindezzel párhuzamosan Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Ukrajna kormánya saját NFT-ket is kibocsát, hogy az emberek a világ bármely részéről közvetlenül támogathassák az ukrán haderő ellenállását, harcát.

via – UkraineDAO, TweakTown, Coindesk

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Van 5 olyan csalás a Temun, amire nagyon oda kell figyelned

2024.02.05. - Nincs is annál jobb érzés, mint amikor nagyon vágyunk valamire, majd az felbukkan…

11 perc telt el azóta...

Offolhat a Sony, ha kiskorú vagy – már a játékstílusoddal lebukhatsz

Gábor János 2024.02.05. - Egy újonnan közzétett szabadalom szerint a Sony továbbra is azon dolgozik,…

12 perc telt el azóta...

Ezekkel az ajándékokkal érkezik a Warzone Ranked – Megéri a grind?

2024.02.05. - Sokan sejtették, hogy a Warzone Ranked módja elstartolhat majd valamikor a Season 2…

41 perc telt el azóta...

Hatalmasat szólhat a Fortnite idei első nagyobb kollaborációja

2024.02.05. - Az Epic Games folytatja azt, amit évekkel ezelőtt a Fortnite világán belül elkezdett.…

1 óra telt el azóta...

Figyelj oda, teljesen INGYEN játszhatod ezt a 7 bizarr és élvezetes játékot

Gábor János 2024.02.05. - Eszement címek ingyenes napjait tartják a legnagyobb videojáték webáruházak - anélkül,…

2 óra telt el azóta...

Varázsütésre olcsóbb lett a Hogwarts Legacy PC-re, de sietned kell!

2024.02.05. - Nagyon, nagyon meglepődtem, hogy milyen jó szórakozás volt számomra tavaly két ünnep között…

2 óra telt el azóta...