Egy fiatal orosz influenszer videója terjeng az ukrán civilek között TikTokon, amiből azt tanulják meg, hogyan vezessenek el egy orosz páncélozott járművet.

Az ukrán-orosz háborút nemcsak a harctéren és az utca szintjén vívják, hanem az online térben is, ahol a hackerek mellett egy egészen újszerű ellenállási forma alakult ki.

A közösségi médiában ugyanis egyre terjednek az olyan tutorial videók, melyekben azt mutatják meg az ukrán civileknek, hogyan lehet házilag fegyvert barkácsolni – mint például egy Molotov-koktélt. Most pedig egy olyan videó szabadult el vírusként a TikTokon, amiből azt tanulhatják meg, hogyan vezethetnek el egy őrizetlenül hagyott páncélozott személyszállító járművet, egy APC-t.

A videóban egy fiatal influenszer lány részletesen elmagyarázza, hogyan lehet működésre bírni majd elvezetni egy oroszok által is használt APC-t – már ha az ember csak úgy sétálgatva esetleg találna egyet. Meg is indult a találgatás, hogy vajon ki lehet ez a népi hőslány, aki így tanítja a fiatal ukránokat, sokan pedig úgy gondolják, hogy biztosan ukrán származású lehet.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a hölgy egy orosz tartalomgyártó, Nastya Tuman, aki feltehetőleg így szeretné segíteni az ártatlan, de ellenálló ukrán civileket. 

Nastya elmondása szerint autószerelőként dolgozik, méghozzá azért, mert megunta, hogy folyamatosan súlyos pénzzel húzzák le őt a szakemberek. A videó eredetijét egyébként pont egy évvel ezelőtt osztotta meg egy orosz nemzeti ünnep alkalmából Instagramon, aminek a bevezetőjét módosítva február 27-én TikTokra is feltöltötte.

Ennek azért is van jelentősége, mert egyre olyan hírek érkeztek, hogy az orosz katonaság ellátási problémákkal küszködik Ukrajnában, és több páncélozott személyszállítót voltak benzin hiányában hátrahagyni. „Ha véletlenül találsz egy szabad vagy elhagyott páncélozott személyszállítót, íme egy életre szóló tipp, hogyan indítsd el” – kezdte vélhetőleg az ukránoknak címezve a fiatal orosz influenszer:

@nastyatyman Если вам попадётся свободный или брошенный БТР – держите лайфхак как его запускать☝🏻 #настятуман #авто #бтр #автознания ♬ оригинальный звук – Туман Настя

 

via – Vice

Az oroszok mellé állt az egyik legnagyobb hackercsapat – Az egyik tagjuk fellázadt ellenük

 

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×