Eddig sosem látott hacker-háború is kerekedhet belőle, ugyanis az Anonymous az ukrán, a Conti pedig az orosz oldalra állt.

A világ legismertebb és/vagy legnagyobb hacker-csoportjai, az Anonymous, a Conti és a CoomingProject is becsatlakoztak az ukrán-orosz háborúba.

Az Anonymous tagjai csütörtökön a Twitteren jelentették be, hogy nyíltan kiállnak és segítik az ukrán erőket a kibertérben, és azonnali támadásokat intéztek az orosz kormány ellen. Az Anonymous DDoS-támadásokkal több orosz kormányzati oldal működését zavarták meg, némelyiket teljesen le is állították, köztük is az RT orosz hírcsatorna hivatalos felületeivel.

A hacker-csoport február 25-én, pénteken azt állította, hogy kiszivárogtatja az orosz védelmi minisztérium honlapjának összes bejelentkezési adatait, ezzel potenciális károkat okozva az orosz vezetésnek, ha pedig tovább romlik a helyzet Ukrajnában, akkor eltérítik az ipari vezérlőrendszereket is.

A Conti (ami a Digital Shadows adatai alapján 2021 második legaktívabb zsarolóvírus csoportja volt) ezzel szemben teljes mértékben az orosz kormány mellé állt. Az orosz bázisú hacker brigád azt írta, hogy teljes kapatitásukkal meg fogják torolni, „ha a nyugati háborús uszítók megkísérlik megcélozni Oroszország vagy a világ bármely orosz nyelvű régiójának kritikus infrastruktúráját”. 

Chris Morgan, a Digital Shadows vezető kiberfenyegetettségi hírszerzési elemzője szerint a Conti az első kiberbűnözői csoport, ami nyilvánosan az oroszokat támogatja a háborúban, ami a szakember szerint lehet egy független döntés, viszont az is valószínű, hogy a Kreml áldásával működnek. Ezen felbuzdulva további két banda: a The Red Bandits és a és a CoomingProject is az oroszok mellé állt.

A Flashpoint vezető elemzője, Toth-Czifra András szerint Ukrajna helyzete a kibertérben kifejezetten nehéz, mivel az államvezetés az elmúlt években aktívan együttműködött a nyugati bűnüldözési szervekkel a zsarolószoftver-bandák ellen. Emiatt is érdekes lesz látni, miként döntenek a hackerek, mivel Ukrajna az ő segítségüket is kéri az oroszokkal szemben vívott küzdelmükben.

via – ZDNet, VentureBeat, Futurism

A CD Projekt RED példátlan nagy összeggel segíti a háborútól szenvedő ukrán civileket

 

https://bit.ly/3JFrSnw

×