Siess a padlásra! - Gyerekkori játékok, amik ma már egy vagyont is érhetnek

Sokaknak nosztalgikus emlék, sokaknak egy kupac szemét, sokaknak pedig befektetés. Ezekért a „régiségekért” érdemes lehet feltúrni a dobozokat, hátha találunk valami értékeset!

0
 

Sokaknak nosztalgikus emlék, sokaknak egy kupac szemét, sokaknak pedig befektetés. Ezekért a „régiségekért” érdemes lehet feltúrni a dobozokat, hátha találunk valami értékeset!

Jómagam is gyűjtögetek dolgokat, melyek között van olyan, amelyre szimplán csak az esztétikussága miatt vetettem szemet, de akad olyan is bőven a fiókomban, melyeket más nemhogy haszontalan kacatnak nézne, de már évekkel, évtizedekkel ezelőtt simán tűzre vetett volna.

Csak azért, hogy flexeljek egy kicsit itt van például az egyik kedvencem, az 1998-as eredeti Tiger gyártású (tehát nem az ócska kínai utánzat, hanem a japán), tökéletesen működő Pokédexem, melyet egy néhai Pecsás szokásos hétvégi zsibvásáron vettem összesen 100(!) forintért. Ez eBay-en jelenleg sérülten 8-15 ezer, bontott-kímélten 16-35 ezer, bontatlanul pedig több mint 60.000 forintot (vagy többet) is kóstálhat.

De – hála nagypapámnak – van egy ugyancsak eredeti japán Radio Game Watch Barrier tökéletesen működő játékom is, melyből jelenleg alig lehet találni, eBay-en például két ilyen fekete darabbal találkozni, fejenként 76 ezer forintos árcédulával.

Ezeknek pedig megvan a maga varázsa, és ha olyan őrületes befektetésnek nem is bizonyulnak mint a Bitcoin, azért bőven találni értékes kincseket padlásszerte. A lényegre térvén, ha az alábbi cuccokból találnál véletlenül valahol a régi sufniba rejtve, akkor érdemes lehet ránézned, hogy az a modell pontosan mennyit is érhet ma.

Eredeti Tamagotchi

Original Tamagotchi

Ha a 90-es években voltál gyerek, tudod, milyen nehéz volt gondoskodni ezekről a kis digitális lényekről. Valószínűleg néhányszor meg is ölted néhányukat, a legenda szerint pedig, ha eltemeted feltámad, valójában viszont volt rajta egy reset gomb.

Nos, ha véletlenül van egy eredeti Tamagotchid, akkor kereshetsz vele egy kis pénzt. Egy bontatlan darabot például több tízezer forintért, a legextrémebb és legritkább esetben akár több százezerért is.

Pokémon kártyák

Pokémon Cards

Amikor 1996-ban először megjelentek a Pokémon kártyák, még senki sem gondolta volna, hogy később a ritkább darabokért akár milliókat is el fognak majd kérni. Pedig jelenleg itt tartunk, a különc befektetők és a mély zsebbel megáldott gyűjtők legnagyobb kedvence lett a Pokémon kártya, ami Magyarországon annyira ugyan nem terjedt el, azért néhol akadhat egy-kettő.

Eredeti Furby

Original Furby

Na ez már itthon is elég népszerű cucc volt, amit én notórius módon valamiért Gizmónak hívok. Fejtsétek meg… Az viszont tuti deal, ha van otthon egy darab még az eredetiből, ugyanis sok-sok papír tíz- és húszezrest jelenthet, a legextrémebb esetben több mint 150 ezer forintot is érhet.

Klasszikus, eredeti, retro Barbie babák

Vintage 1959 Barbie

Nevess csak, de a jó állapotú, netalántán’ bontatlan állapotú vintage, retro Barbie babáknak brutálisan fialó piaca van. A képen látható Barbie például majdnem 400.000 forintot ér! Persze van ennél jóval elérhetőbb áron, 200 és 100 ezer forintért is, de talán már ez is jól példázza, hogy mekkora érték valójában a Mattel brandje.

Atari 2600

Atari 2600 Games

Az Atari 2600-as gép egy igazi klasszikus 1977-ből. Magyarországon annyira nem volt elterjedt, köszönhetően a szovjet-féle kommunista berendezkedésnek, néhány azért át tudott jutni a szigorúan ellenőrzött határokon. Egy jól megőrzött példány 20-50 ezer forintos áron is gazdát cserélhet, egy komolyabb játékgyűjteménnyel megtoldva viszont már a százezres nagyságrendet is könnyen elérheti. Ez sok másik múzeumi játékkonzolról is elmondható.

Air Jordan

Air Jordans

Az Air Jordan cipők körül egyértelműen Michael Jordan személye miatt alakult ki óriási kultusz. Nyilván, amit maga a kosaras zseni viselt rekordáron kelt el, azonban némely ritkább és egyedibb darab (főleg, ha azt egy híresség is viselte) különösen meredek árazásokat kaphatnak, közelítve a 100.000 dolláros, a 30 millió forintos határt. Természetesen a régi csukák érik a legtöbbet, remélem nem kell mondanom, hogy hordatlanul.

Star Wars figurák

1978 Luke Skywalker Action Figures

A Star Wars figurák piaca egészen régre vezethető vissza, pontosan 1977-78-ig amikor az első darabok kigördültek a Kenner plasztikgyáraiból. Azóta persze sokan beszálltak a merch-bizniszbe, mindannyian már a Disney tarsolyát gazdagítva, de az újabb figurák már nem is érnek annyit mint a régiek.

Konkrétan vannak olyanok, akik kifejezetten a régi Star Wars figurák értékesítéséből élnek, még Magyarországon is. Egy japán gyűjtő például félmillió dollárért, mintegy 140 millió forintért vált meg a saját figuragyűjteményétől. ezt számoljuk úgy, hogy a ritkábbak olyan 25.000 dollárt is érhetnek.

Retro Hot Wheels

retro hot wheels online -

Ha nem is jelent olyan brutális pénzt, mint amennyit a Pokémon kártyák, azért elég meglepő, hogy mennyit érhet egy-egy jól megőrzött Hot Wheels kicsikocsi. Erre persze aligha van reális esély, hiszen gyerekként konkrétan úgy játszottunk vele mindannyian, hogy a jövő befektetésére nem gondolván csapkodtuk őket egymásnak.

Ha mégis akad egy jó darab otthon, még ritkább esetben egy bontatlan dobozos, akkor bizony sok-sok ezer forintot el lehet kérni érte. Emlékszem nekünk volt egy Pontiac Firebird-ünk, most majd 5000 forintost ér használtan(!), de a Chevy Camaro is elterjedt volt hazánkban, aminek használtjáért akár 11,000 magyar ropogóst is elkérhetünk. Ennél pedig csak feljebb van!

LEGO készletek

Lego: A collection of vintage Lego sets, circa 1960's and 70's, some boxed, unchecked for completeness. - Price Estimate: £80 - £120

A gyűjtők körében elég elterjedt mondás lett, hogy a legjobb és legbiztosabb befektetés a LEGO. Ha megveszel egy drágább, esetleg limitált készletet, az sok év múlva garantáltan a sokszorosát fogja érni.

Nem is csoda, hogy sokan a modern aranyként tekintenek a dán kockagyár néhány termékére, melyekre külön piacokat és árfigyelőket is készítettek, természetesen csak a legértékesebb darabok számára. A legértékesebb és legjobb állapotban tartott szettek akár több ezer dollárt is érhetnek – sok közülük például Star Wars-os.

Buci baba

Your old Cabbage Patch doll could be worth thousands of dollars | Better Homes and Gardens

Jó, itt egy kicsit csalok, mert a Buci baba – ahogyan itt ismerjük – csak a szoci másolata volt az eredeti, Cabbage Patch Kid rongybabáknak. Olyan nagyon sok különbség ugyan nincs közöttük, de a szakértők most bizonyára a fejemet szegnék ezért a kijelentésért.

Mindenesetre egy eredeti és jó állapotban lévő Cabbage Patch Kid-nek komoly ára lehet, ugyanis hiába készülnek belőlük modern verziók, az eredetiek megismételhetetlenek. Ez a gyakorlatban a pár ezer forintos tételtől egészen a százezresig terjedhet, ennek kizárólagos megmondója a babák állapota és ritkasága.

Erre a listára sajnos csak ennyi értékes régiség fért fel, ami közel sem az összes! Ezért, ha még ki tudnád egészíteni ezt a sokat érő nosztalgikus listát, akkor azt mindenképpen tedd meg kommentben!

Neked vannak otthon ilyen cuccaid? Esetleg hozzám hasonlóan gyűjtesz is valamit?

https://leet.hu/termek/gretxa-vancer-wireless-gaming-mouse-feher-v-gw-white/

×