Bűnözőnek nevezte a hackercsapat a zöld óriást.

Az elmúlt napokban Twitteren az a pletyka járt körbe, hogy több, informatikában is érdekelt céget feltörhettek az akkor még teljesen ismeretlen tettesek. Sokan a jelenlegi helyzetben egyből az oroszokra gondoltak, pedig arra semmilyen bizonyíték nem volt a feltörés napján. Az egyik óriáscég nem igazán akarta/tudta titkolni a dolgot, így hamar kiderült, hogy az Nvidia szervereit is elérte a támadás.

Az Nvidia állítása szerint az cég levelezésre használt szervereit sikerült olyan módon megfertőzni, hogy pár pillanat alatt szétküldte a hackerek által megírt programot. Több mint egy 1TB-nyi értékes adatot sikerült meglovasítaniuk a betolakodóknak, ám ezek pontos tartalmát nem hozta nyilvánosságra az Nvidia. Azt hihetnénk, hogy ezzel véget is ért a történet, ám úgy tűnik kemény fából faragták a kaliforniai székhelyű vállalatot.

Hamar visszavágtak a hackereknek, ráadásul egész nagy sikerrel!

 

Szombatra világossá vált, hogy nem Oroszországból, hanem a dél-amerikai kontinensről érkezett a támadás. A LAPSU$ névre hallgató csoport felvállalta a bűnösségét, ám meglehetősen érdekes módon. A weboldalukon gyakorlatilag bűnözőnek nevezték az Nvidia-t, hiszen a zöld óriás hétvégén sikeresen bejutott a LAPSU$ gépeire és kártevők segítségével letörölték a tőlük ellopott fájlokat. A hackercsapat azt állítja, hogy van privát mentésük a szóban forgó 1 TB-nyi bizalmas adatokról, ám egyelőre ezt semmilyen módon nem sikerült bizonyítaniuk.

A Twitter hozzászólásokban sokan azt fejtegetik, hogy miért tudott az Nvidia ilyen hamar válaszcsapást mérni a csapatra. Felmerült a hardvereikbe épített backdoor, az ellopott adatokba direkt belecsempészett követésre alkalmas fájlok és természetesen a teljes hazugság eshetősége is. Az Nvidia-nak is lesz mit megmagyaráznia az elkövetkezendő napokban, hiszen a fenti módszerek valóban az illegális zónában mozognak. Nem az ez első eset, hogy megtámadják a nagyobb cégeket, a 2020-ban leleplezett „SolarWinds” kiberkémkedési botrányban is érintettek volt a Microsoft és az Nvidia is. Reméljük pár napon belül kiderül a teljes igazság.

Ezért nincs olcsó videókártyád – A nagy gyártó bányászgépekbe pakolja inkább a VGA-kat

https://bit.ly/3JFrSnw

×