A kutatók kifejlesztették a világ legkisebb, egy négyzetmilliméteres akkumulátorát, ami bizony képes energiát is adni valaminek.

Az Advanced Energy Materials folyóiratban nemrég megjelent egy tanulmány egy nagyon pici akkumulátorról „On-Chip Batteries for Dust-Sized Computers” címmel. A Chemnitzi Műszaki Egyetem kutatói fejlesztették ki a világ legkisebb akkumulátorát, amelyet bármilyen meglepő, egy svájci desszert ihletett, ami tekercsszerű.

Az akkumulátor egy négyzetmilliméter méretű, nagyjából akkora, mint egy porszem.

A 100 mikrowattóra/négyzetcentiméter energiasűrűséggel a kutatók szerint az akkumulátort az emberi test bioszenzoraiban használt apró számítógépes chipek táplálására lehetne használni.

Azt állítják, hogy akkumulátor körülbelül tíz órán keresztül képes ellátni a világ legkisebb számítógépes chipjeit, bővítve a bioszenzorok alkalmazását, amelyek általában más módon gyűjtenek energiát.

„Még mindig hatalmas lehetőség rejlik ebben a technológiában, és a jövőben sokkal erősebb mikroelemekre számíthatunk” – magyarázta Oliver Schmidt professzor. A tanulmányról bővebben itt olvashatsz.

Ezt láttad már?

Mutasd meg, hogy mennyire vagy noob! – Vágod a gamer szlenget?

 

https://bit.ly/3JFrSnw

×