A modern hadviselés egy része áttevődött a kibertérbe, ennek lehetünk most a szemtanúi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki vagy kik állnak a támadások mögött, de február 15-én a délutáni órákban különösen fontos ukrán oldalak és szolgáltatások váltak elérhetetlenné egy súlyos kibertámadás következtében.

A támadások elosztott szolgáltatásmegtagadásos, vagyis DDoS jellegűek voltak, melyek következtében az ukrán védelmi minisztérium honlapja, illetve az ország két állami tulajdonú bankja, a Privatbank és az  Oschadbank webes szolgáltatásai álltak le teljesen. Az ukrán hatóságok egy álhír terjedését is jelezték, amellyel SMS-üzenetekben azt küldték szét az ukrán állampolgároknak, hogy leálltak a banki ATM-ek is.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU vagy SZBU) a támadást megelőző napon adta hírül, hogy az országot egy „masszív hibrid hadviselés” módszerével támadják, amely szerves része az ilyen és ehhez hasonló kibertámadások. Az SSU szerint ezeknek a támadásoknak az a célja, hogy szorongást és pánikot keltsen a lakosságban, illetve destabilizálják a kormányt és a gazdaságot.

Az SSU kiemelte, hogy számos ilyen támadást hárítottak el, januárban például 120 ukrán állami intézményeket célzó kibertámadást akadályoztak meg, illetve a napokban kapcsolták le a több ezer profilt irányító álhírterjesztő botfarmot is.

via – CNET, Bleeping Computer

624 millió forintot kaszált egy etikus hacker, amiért súlyos hibát talált egy kriptoplatformon

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×