A WWF nem pont a legmegfelelőbb eszközt választotta a környezetvédelem népszerűsítésére.

A WWF a napokban egészen furcsa módját választotta az állatok és a környezet védelmének, elindították ugyanis a saját NFT eladásaikat.

Az akció a szervezet elmondása szerint amellett, hogy tökéletesen alkalmas környezetvédelem fontosságára való figyelemfelhívásnak, még támogatni is lehet a munkájukat a 13 legveszélyeztetettebb állatot ábrázoló kártyák megvásárlásával. De hiába nemes a cél, a WWF ezzel elkerülhetetlenül rongyolt bele a méretes pofára esésbe, amire azért messziről lehetett számítani.

Mint kiderült, a WWF természetvédelmi NFT-i kicsit sem környezetbarátok, sőt, tulajdonképpen pontosan azt teszik, ami ellen úgy harcolnak.   

Mondjuk a közösségük eleve utálták az NFT-s kezdeményezést, így az már csak hab volt a tortán, hogy hirtelen számukra is világossá vált a tranzakciónkénti szén-dioxid kibocsátás. Ez az érték minden bizonnyal a WWF szakemberei előtt is titkos lehetett, ugyanis kiderült, hogy az NFT-ik által használt Polygon blokklánc (ami az Ethereum blokklánc egyik oldallánca) 2100-szor jobban szennyezi a környezetet, mint ahogy azt a hivatalos oldalukon írták.

Alex de Vries digitális valuta-közgazdász becslése szerint egyetlen Polygonon végrehajtott tranzakcióból 430 gramm szén-dioxid keletkezik, a WWF ezzel szemben azt állította, hogy ez a szám nem több 0,207 grammnál. 

A WWF tehát megköszönte azoknak, akik vásároltak az állatos NFT-ikből, majd a partnereikkel való egyeztetést követően bejelentették, hogy kevesebb mint két nap után lelövik a projektet. Mentségükre azt hozták fel, hogy a blokklánc és az NFT-k világa még számukra is nagyon új, de dolgoznak azon, hogyan tudnák ezt a jövőben a legjobb módon folytatni.

A szervezet egyébként még ezalatt a rövid idő alatt is egész jó pénzt keresett. Az NFT-iket mint a cukrot, úgy vették: összesen 174 kártyát adtak el, amivel 46.600 dollárt, mintegy 14,4 millió forintot kerestek. A legdrágább tétel egy Tapanuli orangután képe volt, amiért valaki 836.000 forintot volt hajlandó kifizetni.

via – The Verge, Climete Home News

Ez a fiatal srác 300 millió forintot keresett azzal, hogy NFT-ben eladta a szelfijeit

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×