Németországban már bevett szokás, hogy erősen cenzúrázzák az erőszakos játékokat, ezért az ott élő magyarok jobb, ha nem német forrásból vásárolnak.

A Dying Light második fejezete hosszas vívódás után jött látott, és ha nem is csont nélkül, de őrületes sikert aratott. Igen ám, viszont a régóta várományos zombis játék néhol egyáltalán nem az, aminek a lengyel fejlesztői eredetileg megálmodták.

A német játékosok ugyanis, ha a német nyelvű Steam felületéről vásárolják meg a játékot, azok egy erősen megcsonkított élményt kapnak cserébe – hívta fel rá a figyelmet a The Gamer. Ez egy zombis játékban akár lehetne jó hír is, a Dying Light 2 német verziójából azonban az emberi ellenfeleket nem lehet megritkítani a testrészeiktől (levágni a fejüket, végtagjaikat stb.), nem lehet megölni a semleges karaktereket, de még a többjátékos mód is alapvetően hiányos, mivel Németország határain túl élő játékosokkal nem indíthatnak közös játékot sem.

Azt persze eddig is tudtuk, hogy a német Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK) komoly cenzúrát gyakorol a szórakoztatóipari termékeken, erre azért nem teljesen számíthatott senki. Főleg, hogy néhány német portálon kívül semmi nem figyelmeztette az ottani játékosokat erről, még a Steamen sincsen feltüntetve, hogy kurtított játékot kapnak az emberek a pénzükért.

Az eset pedig azért is furcsa lehet, mert korábban olyan játékok mentek át az USK cenzorainak szűrőjén, mint a Mortal Kombat 11, a Resident Evil 8, vagy a Blade and Sorcery, melyek nem kevésbé véres és erőszakos címek, mint a Techland alkotása. Emiatt pedig még az is felmerült, hogy nem a szabályozó hatóság, hanem a fejlesztők tehetnek a dologról, akik kvázi megelőzve az USK akadékoskodásait már eleve egy cenzúrázott verziót adtak nekik be.

Ezért több portál azt javasolja – és mi is, hogy ha esetleg él Németországban külhoni magyar, az ne Steamen vegye meg a PC-s Dying Light 2-t, hanem egy valid kulcsokat árusító viszonteladótól. Sajnos a konzolos kiadásokkal is hasonló lehet a helyzet, így azok esetében is érdemes lehet alternatív módokon beszerezni egy fizikai példányt.

PSA: Dying Light 2 does not have a warning for german users that it’s Censored and reduced functionality on its Steam Shop page. from Steam

Már alap a magyar játékosok körében a toxikus viselkedés

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×