Elég valószínű, hogy az egyik legnagyobb Nintendo ROM-oldal felelősét több évre börtönbe küldik, hogy ezzel is üzenjenek a többi hackernek.

Az amerikai szövetségi ügyészség kőkeményen példát statuálna azon a kalózon, aki a Team Xecuter oszlopost tagjaként 2018-ban feltörte a Nintendo Switch teljes rendszerét.

A csapat bűnlajstroma természetesen itt még nem állapodik meg, ezután ugyanis pénzért kezdték el árulni a feltöréshez szükséges eszközöket, illetve egy ROM-oldalt is üzemelni kezdtek, ahol előfizetésért cserébe kínáltak warezolt Switch játékokat.

2020-ban azonban fordult a kocka, amikor is letartóztatták a Team Xecuter egyik vezéralakját, Gary „GaryOPA” Bowsert, akivel elméletileg tavaly decemberben állapodott meg a japán vállalat, a büntetés enyhítéséért cserébe. Bowser akkor teljes beismerő vallomást tett, hogy a várható 10 éves börtönbüntetését elengedjék, de még így is közel 4,5 milliárd forintot kellene fizetnie a világ egyik legnagyobb játékipari vállalatának.

Az Ars Technica szerint az amerikai szövetségi ügyészség ezzel még nem lenne teljesen elégedett, és az ítélet súlyosbítását kérik a bíróságtól.

Ez azt jelenti, hogy Bowser hiába állapodott meg a polgári peres eljárásban a japán vállalattal, a borítékolható pénzbüntetés mellett nagy esély van rá, hogy kénytelen lesz börtönbe vonulnia. Az ügyészség ugyanis Bowser a Team Xecuterben betöltött magas pozíciójára való tekintettel 60 hónapra, vagyis kereken 5 évre lesittelnék, hogy példát statuáljanak azok előtt, akik hasonló cselekedetekre szánnák el magukat.

Az Ars azt írja, hogy az ügyészség szerint mivel az online videojátékújságírás kiemelten foglalkozik az üggyel, és az iparág is nagy figyelemmel kíséri az ítélethozatalt, egy jelentős büntetés meghozatala akár elrettentő erejű üzenet is lehet. Az ügyvédek szerint Bowser börtönbe küldése szükséges jelzés lenne a közösség számára, hogy ezeknek a bűncselekménynek is megvannak a következményei.

A védelem eközben cáfolja, hogy ő lett volna a Team Xecuter vezetője, sőt, azt állítják, hogy Bowsert is csak kihasználták a társai, akik amíg milliókat kaszáltak a Nintendo megkárosításával, addig a vádlott csak 320.000 dollárt keresett 7 év alatt. Emellett azt is kiemelik, hogy a kért büntetés nincs összhangban a hasonló szerzői jogok megsértéses ügyekben kiszabott szövetségi büntetésekkel.

A Megaupload programozójának, Andrus Nőmmnek a 2015-ös esetére hivatkozik, aki mindössze egy év és egy nap büntetést kapott, miután bűnösnek vallotta magát abban, hogy öt év alatt 400 millió dollár összértékben károsított meg számos szórakoztatóipari szereplőt.

32 millió forinttal jutalmazta az Apple a diákot, aki az iPhone után a Macet is feltörte

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×