Az almás vállalat a történetének legmagasabb jutalmában részesítette azt az etikus hackert, aki egy hibát kihasználva az iPhone után a Macet is feltörte.

A technológiai vállalatoknál már jól bevett szokás, hogy pénzzel jutalmazzák azokat, akik valamilyen sebezhetőséget találnak a rendszereikben, melyeket aztán jelentenek nekik javításra.

2019-ben például egy Ryan Pickren nevű fiatal diák képes volt távolról feltörni egy iPhone kameráját és mikrofonját, amiért az Apple akkor 75.000 dolláros jutalomban részesítette. Most ugyanez a kiberbiztonságról tanuló egyetemista egy exploitot kihasználva sikeresen eltérítette a Macet, amiért az almás cég nem kevesebb, mint 100.000 dollárt, mintegy 32 millió forintot utalt el neki.

Ez azért is nagy szó, mert ez az Apple történetének legnagyobb sebezhetőség feltárásáért adott pénzjutalma.

Az egyetemista a Safari 15 sebezhetőségeit használta ki, mellyel kifejezetten mély és szenzitív adatokhoz nyert hozzáférést a Macen. A hiba első állomása, hogy egy dokumentum megosztását követően a Mac megjegyzi a fájl megnyitásához szükséges engedélyt, vagyis nem kérdez rá semmire, ha újra megnyitásra kerülne ugyanaz a csomag. Igen ám, csakhogy a megosztott dokumentumok távolról módosíthatóak maradnak, olyannyira, hogy más fájltípusra – akár végrehajtható fájlra is át lehet állítani anélkül, hogy a rendszer ezt észlelné.

Ezáltal pedig Pickren képes volt egy elsőre teljesen ártalmatlannak tűnő dokumentumot vagy képet rosszindulatú szoftverré változtatni úgy, hogy a Mac azt kérdés nélkül lefuttatja. Ezután már csak az volt a feladat, hogy rávegye a Safarit, hogy megnyissa ezt a fájlt úgy, hogy a Gatekeeper ne lépjen működésbe.

Ezzel a módszerrel pedig nemcsak a Mac kamerájához és mikrofonjához kapott hozzáférést, melyeket távolról ki-be tudott kapcsolgatni, hanem minden olyan weboldalhoz is, amit az áldozat valaha is meglátogatott. Vagyis a támadó ilyen módon az iCloud, a PayPal, a Facebook, a Gmail és így tovább fiókjait is könnyedén feltörheti.

A fiatal, de nagyon is profi kiberbiztonsági szakértőnek készülő Ryan Pickren a sebezhetőséget azonnal, 2021 július közepén jelentette az Apple-nek, amit a napokban-hetekben javítottak ki teljesen. A diák ezért 100.500$ fejpénzt kapott, ami Pickren szerint a legmagasabb összeg, amelyet a vállalat valaha is kifizetett a biztonsági programja keretében.

via – 9to5mac

12 év után búcsúzunk: Heteken belül nevet vált a Telenor – senki nem ismer majd rá

 

https://leet.hu/streamplify

×