Az emberi neurális hálózat működését utánozzák és ezerszer hatékonyabbak lesznek, mint a ma ismert eszközök.

Nem sci-fi, vérkomoly valóság: a stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet és a Stanford Egyetem elkezdte fejleszteni a chipek új generációját, amihez tényleg az emberi agy felépítését veszik alapul – írja a TechRadar Pro.

Fotó: Max Hamedi (KTH)

A tudósok létrehozták a világ első elektrokémikus tranzisztorát, amihez kétdimenziós anyagokat és titánium karbid komponenseket használtak, és utóbbi, MXene névre keresztelt elemmel remekül egészülhetnek ki a klasszikus értelemben vett tranzisztorok. A módszerrel épített elektrokémiai RAM (ECRAM) úgy fog viselkedni, mint egy mesterséges hálózatba illesztett cella, ami egylépcsős eljárással tárolja el és dolgozza fel az adatokat,

ezerszer nagyobb írási sebességgel, mint bármely ma ismert ECRAM.

Az első eredmények láttán Max Hamedi adjunktus professzor úgy gondolja, hogy az MXene alapvető szerepet fog betölteni az emberi agy képességeihez mérhető számítógépek kifejlesztésében. Az egészben az a legjobb, hogy az új generációs chipek nem igényelnek a maitól merőben eltérő felépítésű számítástechnikai eszközöket, hiszen integrálhatóak lesznek a jól ismert CMOS áramkör-építési folyamatokba.

A kutatók úgy becsülik, hogy

5-10 éven belül, sőt, jó eséllyel az évtized vége előtt elkészülnek az első ilyen technológiával felvértezett (először speciális célú) számítógépek.

Ha minden jól megy, akkor nem csak a teljesítményük, hanem az energiahatékonyságuk is az ezerszerese lesz annak, amire a ma ismert legjobb gépek képesek. Néhány számítás egyébként még nagyobb, egymilliószoros energiahatékonyságot mutatott – persze csak bizonyos algoritmusok futtatása mellett.

Tudtad? Agyba ÜLTETHETŐ chip is készül…

Áttörés az agyba ültethető chipekben – Emberi agyban is működik a gondolatvezérlés

 

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×