A Microsoft az Xboxot, de leginkább a Game Pass szolgáltatást akkora iparági óriásnak tette most meg, amivel akár még a Series-PS5 generációt is megnyerheti.

A Microsoft ismét lement a közértbe, majd miután konstatálta, hogy amúgy nem is kell neki semmi, hiszen a hűtő odahaza szinte tele van, odament a legdrágább termékekkel roskadozó polchoz, majd leemelte az egyik legdrágábbat, amit az egész áruházban találhat. Hóna alá csapta, majd a bejárati ajtón belépve a semmiből dicsőségesen közölte, hogy megvette az Activision Blizzardot.

A bejelentés sokkoló lehet, hiszen az éves nettó bevételeket szemlézve láthatjuk, hogy a jobb időket is megélt játékipari szereplő tulajdonképpen alig marad el a felvásárlójától, most mégis az ő részévé válik. Persze a Microsoftnál bővan van pénz lóvéra, akkor pedig pláne, ha azzal soha nem látott mértékben erősíthetik a Windows, de legfőképp az Xbox brandjüket.

Ami az Xboxnak egy végtelen kő, az a PlayStationnek tíz korbácsütés!

Egy pillanatig se legyenek kétségeink: Phil Spencer és csapata nagyon is átgondolta ezt az üzletet. Több helyen is szembejött velem az a vélemény, miszerint a Microsoft nem ellensége saját magának, ezért biztosan meg fognak jelenni a pénznyomtató Call of Duty-k és az összes többi játék a Sony masinájára is. Ezzel egyik-másik cím esetében még egyet is értek, viszont érdemes megvizsgálni, hogy jelenleg mi történik a Bethesda háza táján készülő alkotásokkal.

A Microsoft annak idején már előre leszögezte, hogy alaposan megvizsgálják a lehetőségeiket, és egyedi döntéseket hoznak a játékok célplatformjairól. Ez azt jelenti, hogy azok az alkotások, melyek miatt nagyobb eséllyel vennének konzolt az emberek, kétszer is meggondolják, hogy kiadják-e PS-re. Lásd például a The Elder Scrolls 6-ot, vagy a Starfiledet. Minden más időleges exkluzivitás kap, tehát fél, vagy egy teljes évvel később megjelenhet a konkurenciákon is.

De vajon mi lehet az Activision Blizzardnál, amiért az emberek akár egy játékkonzolt is megvennének? Főleg, ha az nem kerül többe 115.000 forintnál…

ROBBANT A BOMBA: A Microsoft megvette az Activision Blizzardot

A válasz, hogy szinte minden! A legnagyobb húzónév a Call of Duty-sorozat lehet, ami esetében már a barát-effektus is közbeszólhat. Az Xbox 360-as konzolgenerációban a Microsoft gépe úgy tudott végig a PS előtt haladni, hogy az emberek kvázi egymást győzték meg a vásárlásról. Mindenki ott akart játszani, ahol a haverja is volt, lévén akkoriban még nem nagyon létezett olyan, hogy cross-play, az online játék viszont egyre inkább elterjedőben volt, aminek az Xbox volt az egyik úttörője.

Ha esetleg a Microsoft úgy döntene, hogy a minden év novemberében megjelenő CoD-etapokat előbb Xboxon lehet elérni, méghozzá egyenesen a Game Pass-ból, PlayStation-ön pedig majd csak egy fél évvel, netalántán egy teljes évvel később, az egy óriási, mondhatni gigászi érv lenne az Xbox Series gépek mellett. A teljes Xbox-exkluzivitás már kevésbé tűnik valószínűnek, de tekintve, hogy minden idők legjobban fogyó FPS-sorozatáról van szó, még ez sem egy teljesen elvetendő opció.

Ezt pedig jelenleg bármelyik Activision Blizzard játékról elmondható, hiszen ki akarna egy évvel később belevágni az Overwatch 2-be, ki tudna várni ugyanennyit a Diablo 4-re, egy következő Starcraftról pedig még egyetlen sort sem írtam. Vagy azt is kitalálhatják, hogy minden páratlan évben megjelenő Call of Duty csak Xboxon lesz elérhető. De dönthetnek úgy is, hogy a Diablo, a Warcraft és a Starcraft kiegészítői csak Xboxon lesznek játszhatóak.

Persze egyáltalán nem reális, de ha Phil Spencerre egyik nap rájönne a roham, és úgy döntene, hogy a birtokukban lévő IP-k holnaptól nem lesznek elérhetőek PlayStation-ön, akkor egy csettintéssel (és egy nyilvánvaló túlzással) tulajdonképpen a Sony konzolján elérhető AAA-s játéksorozatok „felét” el tudná tüntetni – itt értem még a Bethesda játékait is. Természetesen nem visszamenőlegesen, de ha némi osztás-szorzás után az jönne ki a zöld kockás füzetben, hogy több konzolt adnának el, és több bevételt tudnának generálni a jövőben a teljes exkluzivitással, akkor akár így is dönthetnének. A lényeg, hogy teljesen rajtuk áll a dolog.

Mostanra eljutottunk oda, hogy a Game Pass egy megkerülhetetlen szolgáltatás lett, egy iparági fenevad. Az Electronic Arts, a Bethesda és mostantól az Activision Blizzard játékai is elérhetőek belőle, ami szöges ellentéte a Sony taktikájával és felfogásával. Amíg a Sony játékárakat emel, addig a Microsoft bevásárol a szolgáltatásába, ami egyetlen teljes árú játék árának töredékébe kerül csak.

Azt nem tudom, hogy mindez hosszabb távon egy kifizetődő taktika lesz-e, avagy sem, mindenesetre a Microsoft kezében nem csak egy adu van, melyeket véleményem szerint nem lesz rest még ebben a konzolgenerációban felhasználni. Azt persze nem tudni, hogy a háttérben még milyen üzletek köttetnek, de az is meglehet, hogy a Microsoft ezzel a vásárral csupán felkészül a Sony pletykált hasonló játékszolgáltatására, amelybe egyelőre nem tudni, hogy kik csatlakozhatnak majd be.

Te mit gondolsz a Microsoft + Activision Blizzard felvásárlásról?

Ekkor érkezik Magyarországra a South Park legújabb, 25. évada

 

https://leet.hu/akcioeso/

×