A hibát már tavaly november végén jelezték az Apple számára, egyelőre viszont úgy tűnik, hogy még nem sikerült kijavítani.

Komoly hibát találtak az Apple Safari böngészőjében, amely miatt nagyon könnyen rossz kezekbe kerülhet minden naplózott internetes tevékenység, vagy akár szinte minden Google-profilhoz kapcsolódó adat, előzmény és azonosító is.

A hiba okozója az Apple WebKit webböngésző-fejlesztő motorjának is részét képező Indexed Database API, röviden IndexedDB, amit egészen sok modern böngésző használ kliensoldali adattárolásra. Viszont mint kiderült, az almás készülékeken arra is alkalmas, hogy nyomon kövesse a felhasználó minden internetes tevékenységét és hozzáférjen az egyedi azonosítókhoz más weboldalak által generált IndexedDB adatbázisok elérésével.

Normál esetben egyetlen weboldal csak a saját oldalán tárolt adatokhoz férhet hozzá, viszont ha egy IndexedDB-t használó oldal mellett egy másikat is megnyit a felhasználó, akkor annak az adatbázisa, illetve egyedi azonosítóval ellátott Google-profilok is megjelennek az előzőben – és fordítva. A probléma pedig nem kicsi, ugyanis minden egyes másik személy adataihoz is hozzáférhetnek, akik ugyanazt az eszközt bejelentkezve használják.

A Mac-felhasználók elkerülhetik a sebezhetőséget, ha a Safariról egy másik böngészőre váltanak, de az iOS vagy iPadOS rendszert használóknak nincs szerencséjük. Míg Macen csak a Safari volt érintett, addig az Apple azon követelménye, hogy az összes iOS és iPad webböngésző WebKit-et használjon, azt jelenti, hogy az IndexedDB hiba minden böngészőt érintett ezeken a rendszereken.

A hibát eredetileg a FingerprintJS fedezte fel, aminek szerkesztői még tavaly novemberben jelentették az expoitot az Apple-nek, de elméletileg még azóta sem sikerült kijavítani.

 

 

via – FingerprintJS, Mashable, MacRumors

Mostantól Firefoxot használj, ha tudni akarod hol és miket gyűjt rólad a Facebook

https://leet.hu/akcioeso/

×