A valóságban a kutatók nem borostyánba zárt szúnyog segítségével, hanem génmanipulációval keltenék új életre a több millió évvel ezelőtt kihalt őslényeket.

Egészen elképesztő, hogy mára már egyáltalán nem tűnnek elérhetetlen ábrándoknak olyan technológiák, amilyeneket a néhány évtizeddel ezelőtt bemutatott tudományos fantasztikus filmekben láthatott az ember.

Sőt, egynéhány még valóra is vált, hiszen sok más mellett sem a klónozás, sem pedig a szuperfejlett mesterséges intelligencia nem tartozik a sci-fi kategóriájába. Azt azonban már csak nagyon kevesen gondolták volna, hogy a megvalósuló dolgok közé fog majd tartozni a Jurassic Park, pontosabban a dinoszauruszok „feltámasztása”. Ennek pedig egészen egyszerű oka van: az őslények több millió évvel ezelőtt kipusztultak, a maradványaikból pedig semmilyen klónozáshoz felhasználható anyagot nem lehet már kinyerni.

Azt azonban már tudhatjuk, hogy a halálos aszteroida becsapódását néhány szerencsés dínófaj túlélhette, akik aztán madarakká fejlődtek. A Yale paleontológusa és fejlődésbiológusa, Bhart-Anjan S. Bhullar és a Harvard fejlődésbiológusa, Arhat Abzhanov vezette kutatócsoport ezen a gondolatmeneten elindulva azt találta ki, hogy a ma élő csirkék DNS-ét visszafejtik, pontosabban megpróbálják visszaalakítani, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak az őseikre.

A csapat pedig sikerrel is járt:

2015-ben úgy sikerült módosítani csirkeembriók DNS-én, hogy a csőrük helyett a kisebb termetű dinoszauruszokhoz hasonló – például a Velociraptor és az Archaeopteryx – orr és száj alakuljon ki.

Egy évvel a kutatócsoport kísérletét követően a Chilei Egyetem tudósa, João Francisco Botelho is hasonló eredményeket ért el. A kutató a csirkékben található IHH gén módosításával tulajdonképpen visszafordította az evolúciós vonásokat, vagyis a csirkének olyan testrészei nőttek, melyek a dinoszauruszoknak voltak, de az evolúciós folyamatok során elvesztették őket.

A kísérlet eredményeként a csirkék alsó lábszárain dinoszauruszszerű fibulák fejlődtek ki, amelyek újra összekötik a szárkapocscsontot a bokával. Ez egy olyan tulajdonság, amely az ősi dinoszauruszoktól a modern madárrokonokig tartó átmenetet képzett. De nem ez volt az első eredmény, amelyet elértek, korábban ugyanis a madarak lábujjait úgy sikerült módosítania, hogy azok a dínók lábához hasonlóra fejlődjenek.

Ezekkel a kísérletekkel pedig valóban csak egy karnyújtásnyira lettünk a Jurassic Park víziójától. A kutatók azonban leszögezték, hogy nem szándékoznak ilyen dínóparkokat létesíteni, a módosított embriókat pedig elpusztították, mielőtt megérhettek és kikeltek volna. Azt viszont nem tudni, hogy 5-6 évvel később, vagyis napjainkban hogy állnak ezekkel a kísérletekkel.

via – Intresting Engineering | A borítókép illusztráció a Jurassic Park c. filmből

66 millió éves dínóembriót találtak Kínában – Jöhet is a Jurrassic Park

 

https://leet.hu/akcioeso/

×