Az ASUS segíteni akar abban, hogy ne kelljen drága DDR5 memóriát vásárolnunk az Z690-es alaplapokhoz, hanem betehessük a régi DDR4-et.

Az Intel Alder Lake CPU-i és Z690-es alaplapjai bevezetik az asztali PC-kbe a DDR5 memóriák használatát. A probléma ezzel csupán az, hogy a DDR5 memória-piac bizony súlyos készlethiánnyal küzd az összetevők hiánya miatt. Bár vannak olyan Z690 kártyák, amelyek támogatják a DDR4-et, ezek többnyire a gyengébb lapok. Ha viszont valaki már megvette a csúcskategóriás DDR5-t támogató rendszert, és nem akar a haszonlesőktől drága memóriát venni, vagy megvárni, míg a memóriaárak stabilizálódnak, itt egy másik megoldás.

Az Asus egy DDR4–DDR5 adapterkártyán dolgozik.

Az Asus már korábban is megmutatta, hogy képes komoly mérnöki bravúrra, beleértve a dupla kapacitású RAM modulok fejlesztését, de a DDR4–DDR5 adapter fejlesztése még ezek között is extrém vállalkozás.

Egy Bing nevű Youtuber tett közzé egy videót (mandarin nyelven), amely elmagyarázza a koncepciót és bemutatja a prototípust működés közben. Az ötlet egyszerű. Vegyünk egy DDR4 memóriát, helyezzük az átalakító kártyára, és helyezzük be az alaplap DDR5 foglalatába. Technikailag ennél azért bonyolultabb, de a lényeg ugyanaz: a DDR4 memóriát a DDR5 foglalatban használhatjuk.

Erre azért van szükség, mert bár az Alder Lake memóriavezérlő támogatja a DDR4-et és a DDR5-öt is, a modulok az architektúrát és tápellátást tekintve alapvetően különböznek. Mivel a DDR5-ös alaplap alapvetően nem képes kezelni a DDR4 tápellátását, ezért van szükség erre az átalakítóra.

 

Sajnos azonban a tesztekből kiderül, hogy bár minden tökéletesen működik, a megoldás soha nem lesz képes elérni ugyanazt a maximális órajelet így, mint egy DDR4-es alaplap. Ráadásul a használata sok beállítást igényel, így valóban csak ideiglenes megoldást jelenthet.

Annak ellenére, hogy lenyűgöző mérnöki bravúrról van szó, talán jobb lesz DDR5 memóriát venni. Arról nem is beszélve, hogy az adapter valószínűleg szintén nem lesz olcsó.

Ezt láttad már?

Nem elírás! – 1200 wattot is elkérhet az új Nvidia videókártya

 

https://leet.hu/akcioeso/

×