Több mint 150 millió forintot fizetett valaki az egyik legelső keményfedeles Harry Potter könyvért, ami valaha megjelent, ezzel pedig 20. századi szépirodalmi rekorder lett.

December elején tartotta a Heritage Auctions aukciósház a kifejezetten ritka, első kiadású könyveket felvonultató árverését, melyen olyan legendás irodalmi remekműveket vonultattak fel, mint Jane Austen Értelem és érzelem című kötetét, Harper Lee: A feketerigó megölése dedikált példányát, J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiáját, vagy C. S. Lewis Narnia krónikái című műveit.

Az árverésen azonban nem a fentiek voltak a főszereplők, hanem J.K. Rowling kultikus és nagy hatású könyvsorozatának a ‘Harry Potter és a bölcsek köve’ című első része, amely értéke nemcsak a benne leírtakban, hanem a kiadásában is keresendő. Az aukcióra bocsátott példány ugyanis egyike annak az első 500 keményfedeles kiadásnak, amit még a Bloomsbury kiadó adott ki 1997-ben – vagyis az első Harry Potter volt, ami ilyen formában nyomtatásban valaha megjelent.

A licit 75.000 dolláros, 24,3 millió forintos áron indult, de a beszámolók alapján nagyon heves harc alakult ki érte, vagyis számítottak rá, hogy a szokásos 138.000 dolláros átlagárnál többet fognak érte fizetni. Arra azonban nem számított senki, hogy a ‘Harry Potter és a bölcsek köve’ szóban forgó példánya a valaha eladott legdrágább kereskedelmi forgalomban megjelent 20. századi szépirodalmi mű lesz.

Az egyik legelső Harry Potter kötetért végül irodalmi rekordárat fizettek: 471.000 dollárért, mintegy 152,9 millió forintért vásárolták meg.

Magyarországon magyar nyelven először 1999-ben jelent meg az Animus kiadó jóvoltából, a fordítási munkálatokat pedig Tóth Tamás Boldizsár végezte. Neki köszönhettük később az összes Rowling által körmölt varázsvilágban játszódó történet kiemelkedő magyar nyelvezetét, bár az Origo 10 évvel ezelőtt készült interjújában elárulta, hogy először senki, még ő sem gondolta, hogy ekkora irodalomtörténelmi siker lesz a varázslótanonc kalandjaiból.

Mindezzel párhuzamosan a ‘Harry Potter és a bölcsek köve’ filmadaptációja is ünnepel, ugyanis pont 20 éve, hogy Chris Colombus és az írónő vezényletével először láthattuk Daniel Radcliff, Emma Wattson és Rupert Grint trióját először Harry, Hermione és Ron szerepében. Ezt ünnepeli most a Warner az HBO Go-n és Maxon bemutatott 20. évfordulós különkiadással.

A Harry Potter-könyvsorozat eredeti és a magyar kiadásai | Kép: Origo – Pályi Zsófia

via – CNET

5 zseniális játék, amik könyvekből készültek – Melyiket olvastad előbb mint játszottad?

https://leet.hu/samsung/

×