Nem csak a filmek, hanem a videojátékok is sokat nyúlnak alapért a könyvekhez, ezekből szedtük össze az 5 legjobban sikerültet.

Hogy mikor készült el a világ legelső „valamilyen” adaptációja, azt pontosan nem tudni, ahogyan azt sem nagyon, hogy honnan eredeztetjük, vagy mit vegyünk bele a számolásba. Sokan ugyanis a könyv és a film esetében beszélnek adaptációkról, és nyilván a 20-21. században ebből is volt a legtöbb, én azonban hajlamos vagyok kiszélesíteni a fogalom jelentését, így pedig nem csak jelentősen megnő a merítésre szolgáló kanalunk, de jóval régebbre is érünk vele az idő húslevesében.

A világ legelső adaptációja szerintem a barlangrajzok voltak, ezekben adaptálódott ugyanis a valóság, ami aztán még tovább evolválódott és így született meg belőle a széles körben méltán elismert festőművészet. De ne csak a festészetet vegyük ám alapul, hiszen ott a zene is, melyben számtalanszor előfordul, hogy a művészek egymástól kölcsönözve, adaptálnak egy-egy dalt, ahogyan később megzenésített és megfestett irodalmi művekhez is lehetett már szerencsénk.

A komplex és tényleges történetmesélés azonban kétségtelenül az íródott alkotásokkal vették kezdetüket, így nem csoda, hogy szinte minden művészeti ágazat inspirálódott innen. Hol többé, hol kevésbé, de mindenre hatása volt/van, mind a mai napig.

Játékok könyvekből

A filmek után pedig nem is nagyon csoda, hogy a videojátékfejlesztők is sokszor merítenek a könyvekből, de miért is ne tennék, hiszen nem csak számtalan történet és világ várat a megismerésre, de ilyen formában jóval könnyebben is lehet benne elmerülni mint bármi másban. Ez nagyrészt köszönhető annak a nagyfokú interaktivitásnak, melyet csak a játékokban tapasztalhatunk, ami nem csak az alapanyag immerzív megismerésére alkalmas, hanem akár a kibővítésére is.

Na meg persze a modern kori játékosok is könnyebben ismernek meg olyan anyagokat, melyekről máshogyan nagy valószínűséggel soha nem is hallottak volna. Vegyük például a Vaják könyvsorozatot, amiből jó pár már a könyvesboltokban csücsült évekkel a játék megjelenése előtt, a hardcore fantasy rajongókon kívül azonban csak kevesen ismerték. Majd a The Witcher óriási sikere után szinte már nem volt ember a Földön, aki ne hallott volna Andrzej Sapkowski világáról, és a fehér hajú főhőséről.

Éppen április 23-án tartjuk a könyvek és az olvasás világünnepét, ezért úgy gondoltuk, hogy mi is értekezünk pár sort az 5 legjobb könyvek alapján készült videojátékok felett.

5. The Hobbit és a The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring

A hobbit játék 2003-ban, a Gyűrűk Ura első játékadaptációja pedig 2002-ben jelent meg, szigorúan a könyvek, és nem a filmek alapján. Ennek oka nagyon egyszerű: az utóbbi játék fejlesztése a film megjelenése előtt vette kezdetét, míg előbbi filmes adaptációjáról még a kanyarban sem volt még szó.

Persze mindkét cím egészen szórakoztató darab volt, sőt, különösen érdekes is lehet visszatérni beléjük, hogy megnézzük, akkoriban a fejlesztők hogyan képzelték el a mára már a filmes megfelelőikkel összenőtt karaktereket. De nem csak emiatt érdemes csekkolni a játékokat, hanem azért is, mert olyan jelenetek is bőséggel akadnak bennük, melyek a filmekbe nem kerültek bele.

https://www.youtube.com/watch?v=HaLA0KpXqdw

4. Spec Ops: The Line

A Spec Ops: The Line egy méltatlanul elfeledett mestermű volt, aminek sikerére egyszerűen nincsen magyarázat. A történetről sokat nem szeretnék elárulni, ugyanis ez az egyik legnagyobb és legmegrázóbb erőssége. Megrázó, ugyanis olyan módon mesél a háború borzalmairól, ahogyan azt játékokban még nem láttuk előtte, de utána sem nagyon.

A történet írásakor azonban két anyagot vettek alapul, kvázi összemixelve őket: az egyik Joseph Conrad 1899-es novellája, a Heart of Darkness, illetve az 1979-es Apokalipszis Most című filmet. Így a két médium, a könyv és a film ötvözetéből jött látre a SO: The Line, ami az alapok minőségéhez hűen videojátékipari mestermunka lett.

3. S.T.A.L.K.E.R. – Shadow of Chernobyl

A legendás STALKER-t talán alig kell bemutatnom bárkinek is, hiszen annak ellenére vált legendássá, hogy egyébként sosem volt hibátlan. Mindezt mondhatni egy dolognak köszönheti: a szettingnek. A fejlesztőknek volt is miből táplálkoznia, ugyanis nem is egy, hanem három inspirációjuk is volt.

Az egyik magától értetődően az 1986-os tragikus csernobili tragédia, a másik Andrei Tarkovsky 1979-es filmremeke, illetve Boris és Arkady Strugatsky sci-fi novellája, a Roadside Picnic, amiből maga a film is készült. Eme három mesterfogásból pedig megszületett egy harmadik, a videojáték, így alkotva egy „metaverzumot”.

2. Metro 2033

Megállapíthatjuk, hogy az ukrán fejlesztők nagyon szeretnek posztapokaliptikus alapanyaghoz nyúlni, ha játékfejlesztésre adják a fejüket. A Metro esete különösen érdekes, ugyanis a fejlesztők között többen a STALKER-en is dolgoztak, sőt, mindkét játék hasonlóan atomtól eltorzult, élhetetlen világban játszódik.

A Metro azonban szerintem sokkal erősebb volt ebben, mind a környezet és a világépítésben, mind pedig mint játék jobb volt – még ha ez sem lett hibátlan. A Metro 2033 mesterien adott új keretet Dimitry Glukhovsky kitüntetett történetének, ami ugyanazt a sztorit meséli el, de nem szolgamód teszi azt, sőt, még magához a könyvhöz is nagyben meghozza a kedvet. Nagyon helyesen, ugyanis az egyik legjobb modern sci-fi alkotás, amit az ember a kezébe vehet.

1. The Witcher 1-2-3

Az első helyen nem is nagyon állhat más, csak a nyilvánvaló Vaják sorozat. Mint ahogyan fentebb is említettem már, Ríviai Geralt történetét nagyon kevesen ismerték csak, a második, de leginkább a harmadik játékot követően azonban mondhatni pillanatok alatt világsikerré vált.

A szerző, Andrzej Sapkowsi azóta igen dolgos, hiszen könyveire nem csak a játékrajongók kaptak rá, köszönhetően a Netflix sorozatnak, melyben a nagy kocka, Henry Cavill játssza a Fehér Farkast. Igazából még a színész is úgy szeretett bele a világba, hogy először a játékkal találkozott, majd annak hatására vetette rá magát a könyvekre, hogy aztán ő adjon fizikai valót a szörnyvadásznak.

A The Witcher-Vaják kétségtelenül a videojátékipar legnagyobb és legsikeresebb könyvadaptációja. 

Természetesen akadnak még hasonlóak kiváló könyvadaptációk – és nem csak játékokban – így hát egészen nyugodtan egészítsd ki a listát kommentben!

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×