Elsőnek a Xiaomi egyik gamer monitoránál szúrták ki a turpisságot, azóta viszont globális trend lett a kamu HDMI 2.1-ből.

Mindenekelőtt tisztázzuk gyorsan, mi is az a HDMI 2.1, és miért lett a dologból ekkora botrány. Nos, az eddig széles körben elterjedt HDMI 2.0-hoz képest a HDMI 2.1 egy sokkal fejlettebb változat, mely fejlettebb jelátvitelre képes elődjénél. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a 2.0-s kábelek 18 Gbps sebességéhez képest a 2.1 már 48 Gbps-re képes. Előbbi maximális teljesítménye eddig a 4K 60Hz volt, a 2.1 már tudja a 4K 144Hz-et is.

Röviden és tömören, a HDMI 2.1 fényéveket ver a 2.0-ra, és jelenleg mindenki ezt keresi.

Ezt felismerve, néhány monitorgyártó kapott az alkalmon, és kamu HDMI 2.1-el kezdte népszerűsíteni termékeit. Elsőként a Xiaomi bukott le a dologgal, amikor Kínában elkezdték gyártani új, 240Hz-es monitorunkat. Ezek az eszközök ugyanis csak papíron voltak felszerelve a HDMI 2.1-el, az ehhez szükséges FRL (Fixed Rate Link) supporttal már nem rendelkeztek. Ebből kifolyólag nem is képesek a HDMI 2.1 által ígért 4K 144Hz teljesítményre. Márpedig a vásárlók többsége éppen amiatt vesz ilyen technikával ellátott TV-t vagy monitort, mert pontosan erre vágyik, így azonban marad a csalódás.

A legszomorúbb az egészben ráadásul, hogy HDMI licenc tulajdonosait ez az egész egy kicsit sem zavarja. Hiába kerül rá egyre több termékre indokolatlanul a HDMI 2.1 teljesítmény megjelölése tévesen, a jogtulajdonosok egy szót sem szólnak. Külföldi médiumok (például a TFT Central) emailben is megkeresték őket, hogy reagáljanak a problémára, de semmi sem történt.

Aki tehát hasonló monitor vagy TV vásárlásán gondolkodik, jól gondolja meg a dolgot. A drága készülékre ugyanis hiába lesz ráírva, hogy HDMI 2.1-es kábel jár hozzá, a monitor nem lesz képes ekkora teljesítményt leadni. A kábel persze jó lesz, csak minek.

És ezt láttad már?

Nézzünk bele a gépünk lelkébe – Így fest a processzorunk mikroszkóp alatt

×