Az Apple eszközének felhasználására találtak egy alternatív módot a bűnözők, akik így játszi könnyedséggel tudnak drága kocsikat megfújni.

Az Apple nyomkövetős-megjelölős fejlesztése ugyan nem egy mindent megváltoztató forradalmi ötlet, azért bizonyos helyzetekben sokak számára különösen hasznos lehet.

Tesla híján például a bevásárlóközpontokban, esetleg a TESCO vagy az Auchan szupermarketeihez történő parkoláskor jöhet jól egy AirTag, amivel könnyen és gyorsan találhatjuk meg a „honnan tudjam hova parkoltam ” autónkat. Igen ám, csakhogy nem mi vagyunk az egyedüliek, akiknek eszébe jutott ez a fajta felhasználási mód.

Az AirTag-ekkel ugyanis újonnan már kocsikat is lopnak, lehetőség szerint jó drágákat – hívta fel rá a figyelmet a BGR, a kanadai rendőrség közleménye alapján.

A trükk tulajdonképpen fordítottja a hagyományos módnak: a tolvajok a parkolóban kiszemelik az autót, majd olyan helyre rejtik az Apple nyomkövetőjét, ahol a tulajdonosa nehezen, vagy egyáltalán nem találja meg. Mivel az AirTag értesítést küld az ilyen megjelölésekről az iPhone felhasználóknak, reménykednek, hogy a tulajdonos nem veszi majd észre, vagy nem tulajdonít neki semmit, így el sem kezdi keresni. Ha ez pipa, akkor ezután már tudják, hogy hol lakik az áldozat, akinek az autóját egy óvatlan pillanatban néhány másodperc alatt megfújják.

A legnagyobb probléma talán, hogy a megjelölésre használt AirTag-ek helyadataihoz még az Apple sem fér hozzá, így a vállalatra nem lehet számítani az ilyen ügyek felgöngyölítése során. A kanadai rendőrség ezért azt javasolja, hogy aki teheti, az mindenképpen álljon őrzött helyre az autójával, esetleg egyenesen be a zárt udvarba és/vagy a garázsba. Ha egy ilyen megjelölésről bárki értesítést kap, akkor mindenképpen érdemes tüzetesen átvizsgálni a járművet. Sokat segíthet továbbá, ha használunk kamerákat, kocsin kívül és belül, hiszen ezzel nagyban elősegíthető a megtalálása is.

Meztelen képeket, adatokat és pénzt lophattak a Google hivatalos szervizesei

 

https://leet.hu/xmas/

×