A cég titkolta a végleges kinézetet.

A Windows XP 20 éves jubileumáról megemlékeztünk már a napokban. Ám a technológia világán belül egy másik ikonikus tárgy is kerek évfordulóhoz érkezett. Ez pedig nem más, mint az Apple által gyártott zenelejátszó készülék, az iPod. Bizony, már 20 éve, hogy világkörüli hódítóútjára indult, mely jelentősen átalakította a zeneipar teljes működését is, az iTunes zeneáruházának köszönhetően.

A lejátszót megálmodó csapat egyik tagja megmutatta a prototípust is!

Bizony, az Apple újdonságának valódi kinézetét jó ideig titkolták még a dolgozók előtt is, így a fentebb látható, nem túl igényes műanyag házban tesztelték a fejlesztők. Az ikonikus „wheel/kerék” már itt is helyet kapott, igaz jóval ormótlanabb formában. Egyes pletykák szerint a ház azért is volt akkora, hogy teljes méretű (3.5″ inch) merevlemezzel tudják tesztelni az egyes funkciókat. A végleges házban végül egy 1.8 inch méretű HDD biztosította a több gigabájnyi tárhelyet a felhasználók számára.

Firewire és jack

Akkoriban még nem dedikált Apple féle csatlakozóval köthettük össze a gépünkkel a kütyüket, hanem a teljesen szabványos Firewire felületen keresztül, a fenti képen ezt láthatjuk a Jack csatlakozó mellett. Jól sikerült a hadművelet, hiszen nem szivárgott ki idő előtt az iPod kinézete, igazán nagyon ütött így a 2001-es bemutatón. A többi pedig már történelem, több verzió is érkezett a családba (Nano, Shuffle, Mini vagy épp a Touch). Utoljára 2019-ben frissült a felhozatal, ekkor modernizálták az iPod Touch belsejét, melyet az aktuális iOS 15.1-es verzió is teljes mértékben támogat.

Neked volt valaha iPodod?

×