A Sony csendesen kijavította a PlayStation 4 egyik legnagyobb hibáját, amitől a konzol lassan, de biztosan papírnehezékké vált volna.

Év elején néhány külföldi szakember hívta fel a figyelmet arra a különösen nagy tervezési hibára, amely miatt egy csapásra papírnehezék válhat a hőn szeretett PlayStation 4 konzolokból. A konkrét probléma a PS4 CMOS-akkumulátorával volt, ami konzol alapjára szerelt belső órát működteti. Erre azért van szükség, hogy a konzol még akkor is tudja a pontos dátumot, ha az nincs áram alatt.

A Sony viszont nem csak erre használja, hanem hozzárendelték a Trófea-rendszerhez is, ezzel elkerülvén azt a trükközést, hogy játékosok a konzol beállításaiban átállítva a dátumot azt hazudják, hogy egy-egy eredményt hamarabb értek el. Mindeközben a jutalmazási rendszer szoros összeköttetésben áll a PlayStation Networkkel is, a kettő szinkronizációjából pedig megszületnek a valós idejű eredmények.

Ez a rutinellenőrzés minden alkalommal megtörténik, amikor digitális vagy fizikai játékkal próbálsz játszani, csakhogy ha az elem lemerül, akkor a gép nem tud kommunikálni a PSN-nel, úgy a HDD-vel, nem érzékeli a frissítéseket sem, és folyamatosan egy hibakódot jelez. Vagyis nem tudjuk elindítani a játékainkat – még offline sem.

Ezt a hibát azonban sikeresen kijavították a legutóbbi 9.00-ás rendszerfrissítéssel, bár valamiért nem verték nagy dobra.

Először Twitteren és Redditen kezdtek el beszámolni az örömhírről, aztán az Modern Vintage Gamer arca, Dimitris Giannakis is utánajárt egy videójában. Ehhez eltávolította a belső óra gombelemét egy frissítetlen PS4-nek, majd megpróbálta elindítani a God of War-t, ami nem nagy meglepetésre nem indult el. A dolgot aztán megismételte a frissítés telepítése után és a játék elindult.

Üröm az örömben, hogy a Trófea eredmények teljesen kitörlődtek.

A Sony tehát meghallotta a problémát és orvosolta is, még ha nem is dicsekedtek vele el. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben – a frissített konzolok esetében – nem kell attól tartanunk, hogy drága papírnehezékké válik a PS4-ből.

 

×