A Ride 4 ugyan már január óta rendelkezik újgenerációs kiadással, mégis csak most kezdtek el beszélni róla, köszönhetően egy játékmenetnek, amiről elsőre senki nem tudta eldönteni, hogy játék vagy valóság.

A versenyjátékok videojátékok fejlődéstörténetének örökös grafikai élenjárói, így volt ez már 10, 20 és még annál is több évvel ezelőtt, és így van ez manapság is. Elég csak megnéznünk egy Forza Horizon 5 játékmenetet, de már a sok éves Driveclub és a Project Cars első részével is hasonló a helyzet, a Forma 1-es adaptációkról már nem is szólva, melyek mind a mai napig tökéletesen megállják a helyüket, ha a grafikáról van szó.

Ennek egyszerű oka, hogy egy klasszikus versenyjáték nem feltétlenül olyan komplex, mint teszem azt egy nyílt világú szerepjáték, vagy mint egy akciójáték. Pontosabban a fejlesztőknek kevesebb kompromisszumot kell kötniük, ezért van erőforrásuk olyan grafikát rittyenteni, amitől mindenki haja leesik. Nagyjából a sportjátékokkal is ez a helyzet, ezért azokban sokkal jobban néznek ki az emberi karakterek, mint máshol.

Az újabb generációs konzolok, a PlayStation 5 és az Xbox Series azonban a versenyjátékoknak is újabb mélységeket adnak. Eddig csak kifejezetten gyönyörűek voltak, most azonban – az újabb technológiáknak köszönhetően – szinte megkülönböztethetetlenné váltak a valóságtól, pedig még csak a konzolgeneráció legelején járunk.

Nem, nem túlzok, tényleg hiperrealisztikusak már a most megjelenő versenyjátékok az új gépeken.

Itt van példának okáért az eredetileg 2020 végén megjelent Ride 4, ami idén januárban kapta meg a next-gen verzióját. Nos, ha minden körülmény adott, vagyis van megfelelő TV-nk a PS5 mellé, akkor az alábbi egészen elképesztő, teljesen megtévesztő játékmenetet tapasztalhatjuk – belső nézetből. És igen, ez tényleg egy játékmenet felvétel.

 

A teljes igazsághoz persze hozzátartozik, hogy szinte minden versenyjáték jobban néz ki esős időjárással, a rögzített felvételen pedig azért nincs semmilyen hub, mert a visszajátszás (replay) módban csinálták. Itt is adták hozzá a teljesen valósághű fejmozgást is, ami ugyancsak hozzátesz a tökéletes trükkhöz. A játék persze pontosan úgy néz ki, mint a videóban is láthatjuk, csupán egy icipicit lett „felpimpelve”.

via – Youtube, Joy of Gaming

×