Gaming

Ütik a Blizzardot, amíg mozog – Már az önjutalmazó Bobby Kotick sincs biztonságban

Lassacskán már nem lesz olyan hivatalos szerv, amelyik nem száll bele páros lábbal az Activision Blizzard-ba, a néhány hete kirobbant brutális munkahelyi körülményekről szóló botrány okán.

A vezetőség természetesen abszolút meg is érdemli, amit kap, hiszen éveken keresztül asszisztáltak a „férfi szektás” munkakörülményekhez – ezen belül is a szexuális zaklatásokhoz és a nők totális elnyomásához, sőt, miután az érintett dolgozók egyként álltak fel és teregették ki a bűzös szennyest, roppant visszataszító és önmosdató nyilatkozatokat tettek, de volt olyan is, aki egyenesen meghazudtolta az áldozatokat és a vizsgálatokat végző DFEH-t – ez utóbbit még hazugnak is nevezték.

Ömlött is a népharag, mind a fejlesztők, mind pedig a lojális játékosok részéről, akik egyként követelték a bűnös vezetők távozását. A Blizzard erre mit felelt azon túl, hogy egy-két látványosan kitolt pozícióban lévő fejlesztőt elbocsátott? Hát hogy, hogy nem, átnevez a játékaiban karaktereket és területeket, illetve eltünteti az általuk szexistának vélt motívumokat.

Most azonban már Bobby Kotick nyaka körül szorul a hurok, ugyanis már nem csak a kaliforniai bíróság, hanem az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) is elindította ellenük a saját vizsgálatát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a szervezet néhány felső vezető mellett beidézte az Activision Blizzard legelső emberét, hogy a munkahelyi körülményekről „érdeklődjenek”. Az SEC ugyanis Kotickot azzal gyanúsítja, hogy másokhoz hasonlóan ő is segített eltussolni a kényes ügyeket, illetve felelős azért, hogy éveken keresztül semmilyen információ nem került ki a zaklatásokról. Sőt, köze lehet azokhoz az elmismásolós ügyekhez is, melyekkel szemben legutóbb a DFEH-nak kellett egy vádirat módosítást benyújtania.

Sajnos azonban ez az idézés és vizsgálat nem feltétlenül a dolgozók védelméről szól, hanem sokkal inkább a részvényesekről. Ők ugyanis már korábban sem voltak kibékülve Kotickkal, aki a legnagyobb elbocsátások közepette több száz milliókkal jutalmazta önmagát. A részvényesek pedig amellett, hogy nem szeretnék, hogy bedőljön az Activision Blizzard, nagy valószínűséggel az ügyet regulázásra, vagy egyenesen Kotick eltávolítására is használhatják.

Bárhogyan is, egyre többen vizsgálódnak a Blizzard viselt ügyei után, ami egyáltalán nem probléma, hiszen ha elégtételt nem is, de változást talán jelenthet a régiek eltávolítása, és az újabb vezetők érkezése.

via – AltChair, The Gamer, Dexerto

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Nem sikerült túl jól a teszt, újabb fegyver került ki a Call of Duty Rankedből

2024.04.23. – Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Call of Duty fejlesztői egy igazán érdekes…

8 óra telt el azóta...

Ritkán vehetsz ilyen jó áron 144 Hz-es gamer monitort, de nem árt sietned

2024.04.23. - Az elmúlt években minden máshoz hasonlóan a gamer monitorok piaca is átrendeződött. Míg…

8 óra telt el azóta...

Megszólalt a Counter-Strike 2 csalás fejlesztője: ennyire szomorú a helyzet

2024.04.23. – A Valve hiába próbálkozik a VAC Live felélesztésével, a Counter-Strike 2 továbbra is…

9 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezik az AMD két új, látszólag értelmetlen processzora

2024.04.23. -  Az AMD 2022 őszén leplezte le a Ryzen 7000-es szériát. Az immáron Zen…

9 óra telt el azóta...

Még VPN sem kell: így jutnak könnyebb lobby-hoz a Warzone játékosok

2024.04.23. – A Warzone és Modern Warfare III meccsek összetétele mögött bizony komoly algoritmus áll.…

9 óra telt el azóta...

Tiltólistára rakhatjuk az agyérgörcsöt okozó Fortnite emote-okat

Bódi Dániel 2023.04.23. - Az online multiplayer játékok szerves része az ellenfél idegesítése. Ha ez…

11 óra telt el azóta...