Újabb vizsgálat indult az Activision Blizzard vezetői ellen, de ezúttal már magát Bobby Kotickot is meggyanúsították.

Lassacskán már nem lesz olyan hivatalos szerv, amelyik nem száll bele páros lábbal az Activision Blizzard-ba, a néhány hete kirobbant brutális munkahelyi körülményekről szóló botrány okán.

A vezetőség természetesen abszolút meg is érdemli, amit kap, hiszen éveken keresztül asszisztáltak a „férfi szektás” munkakörülményekhez – ezen belül is a szexuális zaklatásokhoz és a nők totális elnyomásához, sőt, miután az érintett dolgozók egyként álltak fel és teregették ki a bűzös szennyest, roppant visszataszító és önmosdató nyilatkozatokat tettek, de volt olyan is, aki egyenesen meghazudtolta az áldozatokat és a vizsgálatokat végző DFEH-t – ez utóbbit még hazugnak is nevezték.

Ömlött is a népharag, mind a fejlesztők, mind pedig a lojális játékosok részéről, akik egyként követelték a bűnös vezetők távozását. A Blizzard erre mit felelt azon túl, hogy egy-két látványosan kitolt pozícióban lévő fejlesztőt elbocsátott? Hát hogy, hogy nem, átnevez a játékaiban karaktereket és területeket, illetve eltünteti az általuk szexistának vélt motívumokat.

Most azonban már Bobby Kotick nyaka körül szorul a hurok, ugyanis már nem csak a kaliforniai bíróság, hanem az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) is elindította ellenük a saját vizsgálatát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a szervezet néhány felső vezető mellett beidézte az Activision Blizzard legelső emberét, hogy a munkahelyi körülményekről „érdeklődjenek”. Az SEC ugyanis Kotickot azzal gyanúsítja, hogy másokhoz hasonlóan ő is segített eltussolni a kényes ügyeket, illetve felelős azért, hogy éveken keresztül semmilyen információ nem került ki a zaklatásokról. Sőt, köze lehet azokhoz az elmismásolós ügyekhez is, melyekkel szemben legutóbb a DFEH-nak kellett egy vádirat módosítást benyújtania.

Sajnos azonban ez az idézés és vizsgálat nem feltétlenül a dolgozók védelméről szól, hanem sokkal inkább a részvényesekről. Ők ugyanis már korábban sem voltak kibékülve Kotickkal, aki a legnagyobb elbocsátások közepette több száz milliókkal jutalmazta önmagát. A részvényesek pedig amellett, hogy nem szeretnék, hogy bedőljön az Activision Blizzard, nagy valószínűséggel az ügyet regulázásra, vagy egyenesen Kotick eltávolítására is használhatják.

Bárhogyan is, egyre többen vizsgálódnak a Blizzard viselt ügyei után, ami egyáltalán nem probléma, hiszen ha elégtételt nem is, de változást talán jelenthet a régiek eltávolítása, és az újabb vezetők érkezése.

via – AltChair, The Gamer, Dexerto

×