Ahogyan várható volt, az Activision Blizzard-botrány mentén el is kezdtek hullani a fejek, elsőként a Blizzard vezetője, J. Allen Brack távozott, akit két kollégája váltja.

Az utóbbi hetekben-napokban kirobbant Activison Blizzard körüli különösen nagy horderejű szexuális zaklatásos, és a női dolgozók módszeres megalázásáról és elnyomásáról szóló botrány J. Allen Brack stúdióvezető számára csak egyetlen módon érhetett csak véget, amit most hivatalosan is bejelentettek.

Brack 15 év után azonnali hatállyal távozik a Blizzard vezetőségéből, és egyúttal a vállalattól, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy „új lehetőségek után nézzen”, bár a valódi ok az lehet, hogy a beadott vádirat szerint egyike volt azoknak, akik eltussolták a cégen belüli zaklatásos ügyeket.

Helyét a Blizzard Entertainment élén két kollégája, Jen Oneal és Mike Ybarra foglalja el.

Egy új korszak?

Jen Oneal korábban a Vicarious Visions producere, majd végül a stúdió vezetője volt, ahonnan olyan remek játékok érkeztek, mint a legendás 2000-es PS1-es Spiderman, az ugyancsak kultikus Tony Hawk Pro Skater 2-3-4 és az új remake, a Crash Bandicoot N.Sane Trilogy, de egy csomó sikerjáték portolását is ők végezték, legutóbb pedig a Diablo 2 remake elkészítésével bízta meg őket a Blizzard.  Oneal számára ez volt a fordulópont, és 2021 januárjában átigazolt a Blizzard csapatához.

Hozzá hasonlóan Mike Ybarra sem szűkölködik a tapasztalatokban, hiszen 20 évig erősítette az Xbox csapatát, ahol a játékok fejlesztését felügyelő vállalati alelnök lett, de az Xbox Insider programot is ő vezette. Mindez 2019-ig tartott, amikor is áttette székhelyét a Blizzard irodájába, hogy többek között a Battle.net fejlesztését felügyelje.

Az ő előrelépésük mindenképpen jó dolog, hiszen személyükben egy teljesen új, felfrissült vezetést kapnak az alkalmazottak, akiknek legjobb tudomások szerint kikezdhetetlen a renoméja. Viszont Bobby Kotick és a nyilatkozataival hajakat és idegeket borzoló Frances Townsend még mindig az Activision Blizzard legfőbb vezetését jelentik, így a probléma alapjaiban nem teljesen szűnik meg létezni.

Kotick és Townsend lelépése pedig semennyire sem valószínűsíthető, így a Blizzard – mint stúdió – vezetőségének eltávolításán, és néhány szexuális zaklatással vádolt és bizonyított fejlesztő kisöprésén túl, a belső szabályzat és a HR-osztály reformjára számíthatunk. A botrány természetesen még közel sem ért véget, melyet hamarosan a Legfelsőbb Bíróságon tárgyalnak majd.

„Biztos vagyok benne, hogy Jen Oneal és Mike Ybarra biztosítja majd a Blizzard számára azt a vezetést, amelyre szüksége van ahhoz, hogy teljes mértékben kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket, és felgyorsítja a változások ütemét. Arra számítok, hogy mindezt szenvedéllyel és lelkesedéssel fogják tenni, és bízhatunk abban, hogy a legmagasabb szintű integritással és a kultúránk azon elemei iránti elkötelezettséggel vezetik majd a vállalatot, amelyek a Blizzardot olyan különlegessé teszik. Végezetül köszönöm mindenkinek, hogy a Blizzard közösségének részei vagytok, és hogy szenvedélyesen és eltökélten küzdötök a biztonság és a mindenki számára biztosított egyenlőség érdekében.” – búcsúzott a hivatalos közleményben J. Allen Brack.

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×