A 3DCenter egy statisztika által mérte fel a videokártyák helyzetét az év további részére és nem tűnik túlságosan biztatónak.

A videokártyák árazása és elérhetősége fájó pont a PC gamerek és a rajongók számára egyaránt. Sajnos úgy néz ki, hogy a dolgok előbb rosszabbodnak, mint javulnak, mivel a jelenlegi piaci trendek felfújt költségeket és fokozott készlethiányt jeleznek, ami 2021 hátralévő részében is folytatódhat.

A 3DCenter németországi GPU-piaci trendeken alapuló statisztikái szerint a grafikus kártyák ára folyamatosan emelkedik.

Jelenleg az RDNA2 kártyák 74%-kal kerülnek többe, mint az ajánlott kiskereskedelmi áruk, míg az Ampere árazása 70%-kal üti meg az ajánlott árat. Összehasonlításképpen, az Nvidia RTX 3080-as kártyája 699 dolláros MSRP-vel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a kártya 489 dollárral többe kerülhet, ha ezeket a statisztikákat nézzük.

@3DCentre

Az év eleji biztató jelek ellenére a 3DCentre jelentése a videokártyák elérhetőségének csökkenését is ábrázolja, ami arra utal, hogy az árképzési helyzet valószínűleg romlani fog. Lényegében, ha ezek a tendenciák folytatódnak, további áremelkedések kísérthetnek minket 2021 utolsó negyedévéhez közeledve. Ha tehát az ünnepek alatt tervezted frissíteni a riged, akkor érdemes még várni.

Mivel a 3DCentre adatai német statisztikákon alapulnak, így nem biztos, hogy tükrözik az árakat a világ más részein, de így is segít képet festeni a piac jelenlegi globális helyzetéről. A múlt héten pletykák jelentek meg az Nvidia RTX 2000 sorozatának újjáélesztésére vonatkozó terveiről, ami azt jelentheti, hogy a vállalat a készlethiányok pótlására készül. Ne feledjük azonban, hogy az Nvidia 2000-es szériás termékcsaládját is érinti az alkatrészhiány, így a gyártási problémák megzavarhatják az esetleges terveket.

Lassan tényleg le kell mondani az új videokártyákról?

forrás: PCGamesn, 3DCentre

×