Örült összegre perlik az Apple-t egy csoportos perben a fejlesztők, akik szerint az almás cég komolyan megkárosította őket.

Mostanság nagyon nem jó az Apple helyében lenni, hiszen az Epic Games bírósági pere hatására elért változásokon egyre többen buzdulnak fel. Legalábbis egyre több fejlesztő fogalmaz meg kritikát az almás vállalat igazságtalan szabályaival szemben, ami miatt nem csak túlzottan sokat csíp le magának a vállalat, de sok esetben teljesen kiszolgáltatott helyzetbe helyezi az alkotókat.

Egy New Jersey-i cég, a Primary Productions például olyannyira felbátorodott, hogy az Egyesült Államok Maine állam kerületi bíróságán csoportos keresettel (vagyis több fejlesztővel összeállva) beperelte az Apple-t, amiért az visszaél a monopolisztikus helyzetével. Az ügy kirobbantója az volt, amikor az Apple elutasította a fejlesztőcég egyik blokkláncról szóló edukatív alkalmazását.

A csoportos keresetben legalább 200 milliárd dolláros, közel 59 ezer millárd forintos sérelemdíjat követelnek. Ebből 900 millió járna a Primary Productions-nek, a többit pedig a többi sértett és megkárosított fejlesztő között osztanák szét.

Az augusztusban benyújtott perben az Apple-t „lopakodó monopóliumnak” nevezik, továbbá elmondják benne, hogy nem kapnak elegendő fejlesztői díjat, a jutalékokból túl sokat vesznek el tőlük, többeket „feketelistára rakják”, illetve azt is kifogásolják, hogy sokakat elnyomnak a keresésekben, és többször indoklás nélkül utasítják el az alkalmazásokat.

A Primary Productions panasza hat vádat fogalmaz meg: a Sherman-törvény megsértését, szerződésszegést, a jóhiszeműség és tisztességes üzletkötés kötelezettségének megszegését, illetve a befolyással járó és korrupt szervezetekről szóló törvény (RICO) megsértését.

Ezek miatt pedig a fejlesztők nem kevés bevételtől esnek el, amiért most kompenzációt várnak.

Érdemes megjegyezni, hogy a fenti vádakat már 2019-ben is megfogalmazták a bíróságon az Apple-el szemben, amely most látszik a végére érni. A techóriás ugyanis peren kívül megegyezett a fejlesztőkkel, akiknek 100 millió dolláros kártérítést fizetnek, valamint engedélyezik számukra, hogy a hogy kapcsolatba lépjenek a vásárlókkal az alternatív fizetési módokkal kapcsolatban.

via – Apple Insider | Borító: iHungary

https://leet.hu/shop/back2school/

×