Felcsillant egy reménysugár az Epic Games számára, akik hivatalosan is arra kérték az Apple-t, hogy állítsák vissza a Fortnite-ot – de csak egy országban.

Az Apple 2020 augusztusában függesztette fel az Epic Games App Store-fiókját és a fejlesztői eszközökhöz való hozzáférését, amiért a kiadó a Fortnite-on belül kínált V-Bucks vásárlási lehetőséget. Emiatt pedig azonnal összeugrottak a felek, ugyanis a játékgyáros kiadó ezzel megszegte az Apple szigorú szabályzatát. Az almások erre válaszul levették a battle royale-t az áruházból, mire az Epic beperelte őket „monopóliummal való visszaélés” vádjával.

Egy évvel később, idén augusztusban azonban különös fordulat történt a világ egy – játékügyileg – kevésbé figyelt részén, Dél-Korában. A koreai kormány ugyanis felvette a kesztyűt az Apple sokak szerint igazságtalan rendszerével szemben, és egy új jogszabályban kötelezik a vállalatot, hogy az országban elérhető eszközeiken engedélyezzék az App Store-on kívüli fizetéseket. Ez pedig óriási fordulat, hiszen remekül prezentálja, hogy mindösszesen állami beavatkozásra lenne szükség az Apple monopóliumának megrendszabályozásához.

Most pedig Tim Sweeney és az Epic hivatalosan is arra kérték az Apple-t, hogy egy korábbi állításuknak és a kormánynak eleget téve Dél-Koreában engedjék vissza iOS-re a Fortnite-ot, és engedélyezzék az alkalmazáson belüli vásárlásokat is.

Mindennek az előzménye, hogy az Apple a tiltás után azt állította, hogy örömmel visszaengedik a játékot és állítják vissza az Epic fejlesztői accountját, amennyiben azok eleget tesznek a világosan lefektetett Apple szabályoknak. Sweeney-ék pedig erre alapozva mondják, hogy Dél-Koreában tökéletesen képesek betartani a szabályokat, tehát Tim Cooknak is illene tartania a szavát.

A TechCrunch azonnal meg is kereste az ügyben az Apple-t, akik elmondták, hogy ők bizony szíves örömest eleget tennének az Epic kérésének, ha azok is elfogadják, hogy rájuk is pontosan azok a szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra.

„Ahogy mindig is mondtuk, üdvözölnénk az Epic visszatérését az App Store-ba, amennyiben beleegyeznek, hogy ugyanazok a szabályok szerint játszanak, mint mindenki más. Az Epic elismerte a szerződésszegést, és jelen állás szerint nincs törvényes alapja a fejlesztői fiókjuk visszaállításának.” – írja az Apple a közleményben. Hozzáteszik, hogy azt is, hogy az Epicnek bele kellene egyeznie abba is, hogy minden alkalmazása tökéletesen megfeleljen az App Store felülvizsgálati irányelveinek, de az Epic eddig sem tartotta be következetesen ezeket, és az fenti kérésük sem jelzi, hogy ezen változtatni kívánnak.

Mindez azt jelenti, hogy ugyan Dél-Koreában valóban visszakerülhetne a Fortnite az App Store-ba úgy, hogy az Epic ezzel elérné a célját, csak az Apple erre nem hajlandó. Sőt, az elfogadott, de még nem érvényes új jogszabály a meglévő és jövőbeli fejlesztőkre vonatkozik, és nem kötelezhetik az Apple-t semmilyen bannolt fejlesztő/profil visszaállítására.

Mindez persze nagyon könnyen fordulhat, ha az Epic úgy gondolja, hogy koreában is jogorvoslati lehetőséggel él, avagy egy teljesen új, helyben alapított céggel térnének vissza a koreai iOS eszközökre.

via – TechCrunch, Engadget

https://leet.hu/shop/back2school/

×