A Xavier nevű robot feladata, hogy azonosítsa azokat, akik nem tartják be a szabályokat Szingapúrban.

Talán kevesen tudják, de Szingapúr egy különös ország. Többek között azért, mert rengeteg olyan szabály van az országban, amiért minket talán meg sem büntetnek, ott pedig akár börtön járhat érte. Az országban például illegális az öngyilkosság, az otthon meztelenkedés, ha mások is láthatják, a Wi-Fi lopás, a WC nem lehúzása, a szemetelés, az ingyenes zeneletöltés, a késő esti partizás. Van tehát mire odafigyelni a szingapúri rendőrségnek, így jól jön nekik a segítség.

Így most a Xavier nevű robot azonosítja a városban a szabálysértőket.

A robot persze azt is figyeli, hogy az emberek mennyire tartják be a koronavírus-járvány szabályait. Toa Payoh városrészen most tesztjelleggel vetik be a guruló robotokat – írja az Engadget.

 

A robot egyébként nem csak embereket figyeli, de a nem szabályosan parkoló vagy közlekedő kerékpárokat, motorokat is jelenti. Az elején lévő kijelző a járókelőket tájékoztatja. A 360 fokban látó kamerafelvételt egy algoritmus elemzi, hogy felismerje a szabálytalanságokat. A mozgásban persze szenzorok segítik, így semminek nem megy neki. Aki szabálytalanságot követ el, annak viszont nincs menekvés.

Szerinted Magyarországon is bevethető lenne a robot?

https://leet.hu/shop/back2school/

×