Egyre többen számolnak be olyan hamis Insta-profilokról, amiken magyar lányok lopott képeivel próbálnak adatokat kicsalni emberekből.

Az Instagramon eddig sem volt ritka a kamu profilos csalás, amivel megannyi felhasználót próbálnak rászedni, mostanság azonban különösen megszaporodtak az ilyen esetek. A 24.hu és más külföldi oldalak is arra figyelmeztetnek, hogy legyünk fokozottan óvatosak néhány Insta-profillal, ugyanis könnyen lehet, hogy valamilyen adathalász áll mögötte.

A csalók újonnan dekoratív magyar lányok képeit lopkodják le a profiljaikról, majd közel ugyanazzal a névvel létrehoznak egy klón-profilt, amire feltöltik a lementett fotókat. A hamis és a valódi profil között mindössze egyetlen szóvégi aláhúzás a különbség (igazi: széplány, hamis széplány_), ezért a figyelmetlenebbek könnyen bedőlhetnek nekik.

Miután megvannak a hamis profilok, a bioba egy OnlyFansre nagyon hasonlító linket ágyaznak, amivel azt ígérik, hogy a képen is látható csinos hölgy felnőtt videóihoz férhetünk hozzá. Ez nyilván nem igaz, helyette viszont egy olyan oldalra kerülünk, amivel játszi könnyedséggel jutnak hozzá a privát, személyes adatainkhoz, bankkártya-adatokhoz.

Ezeket a profilokat pedig random követésekkel juttatják el az emberekhez, aminek így a nagy számok törvénye alapján sokan be is dőlnek sajnos.

Ez a fajta csalás, mint már említettem, egyáltalán nem új keletű, most azonban megszaporodni látszanak, amire számos külföldi portál is felhívta a napokban a figyelmet. A magyar Instagramozó hölgyeknek – és uraknak is – azt javasoljuk, hogy a profilját állítsa privátra, így csak azok tudják őket bekövetni, akiket tényleg ismernek. Ezzel pedig azt is elejét vesszük, hogy képeinkkel bárki vissza tudjon élni.

Borító: Glamour

https://leet.hu/shop/back2school/

×