Egészen lenyűgöző látványt mutatott a SpaceX, amit egy, az éjszaka közepén a felhők közül leszálló Falcon hordozórakétáról rögzítettek.

Először 2016-ban lehettünk szemtanúi annak a történelmi pillanatnak, amire Elon Musk méltán lehet büszke. Akkor szállt le az első autonóm SpaceX hordozórakéta egy drónhajóra, ami az óceán közepén várta az űrből visszatérő Falcont.

Azóta persze sokat fordult a világ és rendkívül sokat fejlődött a SpaceX is, a Falcon-rakéták leszállása azonban a mai napig lenyűgöző egy mutatványok. Főleg, ha azt egy teljesen új típus teszi a sötét felhők közül az éjszaka és az óceán kellős közepén egy teljesen új típusú drónhajóra (A Shortfall of Gravitas).

Nem mintha az önvezérlésű hordozóknak szüksége lenne a látásukra, nekünk viszont egészen különleges látványban lehet részünk, amit akár meg is nézhetünk. Mindezt az oldalára szerelt kamerának köszönhetjük, ami felvette az egészen éteri mutatványt, a SpaceX pedig büszkén közszemlére is tette.

Az egész nagyon filmszerű, úgy pedig még lenyűgözőbb, ha arra gondolunk, hogy mindez mára szinte mindennapossá vált, pedig éppen csak 6 év telt el az első sikeres próbálkozások óta. Sőt, már ott tart a dolog, hogy a hétvégén egy Falcon 9-es már ellátmányt is felvitt a Nemzetközi Űrállomásra a NASA kutatói számára, melyhez – nyilván – sikeresen dokkolt.

A SpaceX koponyái most a következő generációs Starship orbitális tesztrepülésére koncentrálnak, amit a fenti Falconhoz képest jelentősen nagyobb Super Heavy – gigantikus méretekkel rendelkező – hordozója juttat az űrbe. Nem is olyan régen például már össze is legózták őket, megalkotva a világ eddigi legnagyobb rakétáját.

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×