Elon Musk és a SpaceX csapata a reggeli kávé mellett összedobták a valaha létezett legnagyobb rakétát. Na és te mit csináltál ma?

A SpaceX ismét jelentős eredményeket ért el az újrafelhasználható hordozórakétái fejlesztése terén, ugyanis a mai napon a Starship űrhajót sikeresen a 29 Raptor hajtóművel felvértezett Super Heavy rakétaszörnyetegére szerelte. A műveletet eredetileg csütörtökre tervezték, de Elon Musk egy tweetben jelezte, hogy a nagy szél miatt péntek reggelre halasztják.

Ez az összelegózás azért is jelentős, mert ez az első alkalom, hogy a teljes Starship-rendszer két fő elemét egyesítették. Vagyis ez az első ilyen formában látott prototípus, amelyre alapozva a NASA-val közösen tervezik a Hold, illetve a Mars-missziót.

Egyben pedig ez a világ eddigi legerősebb és legnagyobb rakétája is, amely az orbitális indítóállvánnyal együtt közel akkora, mint a Gízai nagy piramis.

Emiatt nem csodálkozhatunk azon sem, hogy páran a helyszínről nézték a történelmi egyesülést.

Kép

A Starship és a Super Heavy együtt | Kép: Dennis Hong – Twitter

Az öröm azonban nem tarthat sokáig, ugyanis ez csak az első lépcsőfoka volt a hosszúnak ígérkező tesztfolyamatban. Ezt követően még szét- és összeszerelik majd, aztán ha minden Elon Musk és a SpaceX tervei szerint alakul, akkor az év végén kezdődhetnek a tesztrepülések – de engedélyek híján még nem tudni pontosan, hogy mikor.

Azt viszont már ismeretes, hogy a 90 percesre tervezett tesztrepülés során a Starshipet ez a gigászi hordozórakéta fogja az űrbe repíteni, ami aztán Föld körüli pályára áll, hogy utána gond nélkül visszaszálljon a bolygóra. A korábbi tesztek során több hajó is felrobbant, de ez a prototípus várhatóan már nem fog megsemmisülni.

via – TechCrunch, Independent

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×