A mai napon több Twitch csatorna nem indít élő adást, ezzel tüntetve a platform rossz működése ellen.

A Twitch a közelmúltban eleget tett sokak kérésének, egy egy csomó – szám szerint 350 – új, többek között nemeket, szexuális irányultságokat, rasszokat, nemzetiségeket és mentális egészségeket célzó címkével bővítette a szűrési lehetőségeket, hogy a nézők könnyebben találják meg azokat a tartalmakat és közösségeket, amelyek után érdeklődnek. Gondolhatnánk, hogy a legtöbb streamer fellélegzett, hiszen megkapták, amit kértek, a valóságban viszont több problémát okoznak a címkék, mint várták.

A specifikusabb szűrési lehetőség miatt ugyanis egyre-másra lepik el az adásokat a gyűlöletkeltő raidek, melyek során pillanatok alatt elárasztják a chatfalat a vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb kommentek. Ezek egy részét pedig botokkal csinálják, így sokszor egyetlen mód van a megállításukra, hogy az érintett streamer leállítja az adását. Mindez pedig nem csak kényelmetlen, hanem roppant mód káros is.

Emiatt találták ki a #DayOffTwitch tüntetést, hogy ezzel hívják fel a Twitch figyelmét az egyre elharapódzó problémára.

 A tüntetésbe becsatlakozó tartalomgyártók így szeptember 1-én nem közvetítenek semmit.

Továbbá kitalálták a #TwitchDoBetter hashtaget is, amivel a platform rossz, és lassú reakciójára hívnák fel a figyelmet. Szerintük ugyanis a Twitch számíthatott volna rá, hogy a megnövekedett keresőcímkék miatt a gyűlölet-raidek is jelentősek lesznek, mégsem tettek ez ellen semmit. Sőt, egyelőre még nem is reagáltak a problémára, ami már hetek óta fennáll.

A protezsálásba olyan népszerű külföldi alkotók is becsatlakoztak, mint RekitRaven, ShineyPen és Lucia Everblack, arról viszont egyelőre nincs tudomásunk, hogy mely magyar tartalomgyártók csatlakoznak melléjük – szolidaritást vállalva velük, egy jobb platformért.

„Támogatjuk a streamereink jogait, hogy kifejezzék magukat és felhívják a figyelmet a fontos kérdésekre a szolgáltatásunkban. Senkinek sem szabadna rosszindulatú és gyűlöletkeltő támadásokat tapasztalnia az alapján, hogy kik ők vagy mit képviselnek, és keményen dolgozunk a csatornaszintű tiltáskerülések jobb felismerésén és további fiókfejlesztéseken, hogy a Twitch biztonságosabb hely legyen az alkotók számára” – mondta a vállalat a The Verge-nek.

De nem ez az egyetlen, ami szúrja a Twitch streamerek szemét. A platform bevételmegosztási rendszerével is óriási problémák vannak, hiszen míg néhányan fele-fele részben osztoznak a bevételeken a Twitch-el, addig mások 70/30 arányban. Ezzel az a gond, hogy a Twitch semmilyen kritériumot, semmilyen konkrétumot nem határoz meg, hogy mi kell az egyikhez és a másikhoz.

via – The Verge, Engadget

×