Az Activision Blizzard ügye még közel sem ért véget, egy újabb benyújtott vádirat módosítás szerint a vállalat konkrét bizonyítékokat semmisített meg.

Az Activision Blizzard körül rendkívül forró mostanság a levegő, amiért legkevésbé a játékaik a felelősek. A néhány hete kirobbant cégen belüli szexuális zaklatásos botrány az elmúlt néhány napban elcsendesülni látszott – a médiában legalábbis, a bíróság és a vizsgálatot végző szervezet viszont közel sem szándékozik tágítani, ígérjen bármi szépet is a Blizzard vezetősége.

A vállalat ugyanis azt az ígéretet tette mind a kaliforniai bíróság, mind a dolgozóik számára, hogy eltávolítja a botrányért felelősöket, illetve drasztikusan változtat a szabályzatokon és a céges kultúrán. Nos, ez annyiban sikerült, hogy elkezdték kirúgni a zaklatással vádolt és bizonyított alkalmazottakat, illetve azokat is, akik segítettek nekik eltussolni ezeket – köztük is az élen J. Allen Brack stúdióvezetővel.

A dolog viszont itt egyáltalán nem áll meg, ugyanis az Activision Blizzard vezetése úgy döntött, hogy ha már így alakult, akkor jobb inkább mindent felégetni maguk mögött. Mármint szó szerint, a bizonyítékokat is.

A kaliforniai Fair Employment and Housing Department (DFEH) ugyanis módosította a vádiratot, miszerint az Activision Blizzard akadályozta őket, hogy kivizsgálják és orvosolják az ügyet. Azt is kimondják, hogy a HR a vizsgálatokkal és panaszokkal kapcsolatos dokumentumokat megsemmisítette.

A DFEH továbbá azt is állítja, hogy az Activision Blizzard lemondó nyilatkozatokat és titoktartási megállapodásokat (NDA-k) akart aláíratni az érintettekkel, hogy azok ne beszélhessenek szabadon a nyomozókkal. Mindez jogilag arra kötelezné az alkalmazottakat, hogy előre jelentsék a vezetőiknek, ha az incidensekkel kapcsolatos információkról szeretnének nyilatkozni. Ez közben azért is vált problémássá, mert néhány női dolgozónak módosították a munkaszerződését is, „alkalmazottról” „ideiglenes munkavállalóra”…

A DFEH ezért a vádirat módosítását következetesen kiterjesztette „munkavállalókra” és „ideiglenes munkavállalókra”, a korábbi beadvány ugyanis csak a teljes munkaidős alkalmazotti szerződéssel rendelkezőkre szorítkozik. Ezzel tulajdonképpen jogilag is bebiztosítva a képviseletüket a bíróságon.

Az Activision Blizzard minderre az alábbi választ küldte az Engadgetnek, melynek csak a cikkbe bevágó részét idézzük – változtatások nélkül:

„Ami azokat az állításokat illeti, hogy a dokumentumok megsemmisítésével információkat semmisítettünk meg, ezek az állítások nem igazak. Megfelelő lépéseket tettünk a DFEH-vizsgálat szempontjából releváns információk megőrzése érdekében.

Olyan vállalat igyekszünk lenni, amely elismeri és ünnepli a sokféle tehetséget és perspektívát, amelyek a nagyszerű, globálisan vonzó szórakoztatás megteremtéséhez vezetnek. A DFEH-nek egyértelmű bizonyítékokat szolgáltattunk arra vonatkozóan, hogy nálunk nincsenek nemek szerinti egyenlőtlenségek a fizetés vagy az előléptetés terén. A felső vezetésünk egyre sokszínűbb, és egyre több nő tölti be a kulcsfontosságú vezetői pozíciókat a vállalaton belül.

Osztjuk a DFEH célját, hogy biztonságos, befogadó munkahelyet teremtsünk, amely méltányosan jutalmazza a munkavállalókat, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mások számára is követendő példát mutassunk.”

via – The Verge, Engadget, Axios | Borítókép – Alex Castro, The Verge

https://leet.hu/shop/back2school/

×