Yves Guillemot válaszolt a nyílt levélre, amit a Ubisoft régi és jelenlegi fejlesztői fogalmaztak a vállalat működésével szemben, de most is csak hárít, és kerüli a választ.

Az egyre nagyobbra dagadó Activision Blizzard-botrány hullámain a korábban hasonló zaklatásos ügyeket megélő Ubisoft fejlesztők is újra előléptek, akik a napokban írtak a francia kiadó vezetőségének, de főleg Yves Guillemotnak címezve egy nyílt levelet. A levélben természetesen kiállnak a Blizzardos sorstársaik mellett, illetve komolyabb intézkedéseket követelnek az elkövetőkkel szemben, de kezdeményezik a szakszervezetek és az érintettek nagyobb mértékű bevonását is.

A Ubisoft alkalmazottjai ezúttal azért álltak elő a 2020-as botrány után, mert az intézkedéseket követően is számos olyan ember dolgozik mind a mai napig a vállalatnál, akikről egyértelműen kiderült, hogy követtek el szexuális zaklatást, vagy legalább segédkeztek az ügyek eltusolásában. Ilyen például Cécile Cornet volt HR-igazgató, akit Guillemot elnök kvázi a „tanácsosának” léptette elő (hivatalosan csak „eltávolította a pozíciójából), illetve Hugues Ricour, akit a Szingapúri stúdióból helyeztek át egy másik részlegre annak ellenére, hogy kiderült: elkövető volt. De rajtuk kívül is számos ilyen esetről tudni.

A nyílt levélben (amit itt olvashattok el magyarul) konkrétan két kérésük volt csupán: ezeket az embereket teljes mértékben eltávolítani, és az eddigieknél jóval hatékonyabb belsős működést, amibe a fejlesztőket is bevonják. Most erre válaszolt a Ubisoft elnöke, Yves Guillemot, aki írt egy üzenetet az Activision Blizzard-botrány érintettjeinek, egyet a vezetőségnek, és egyet az alkalmazottaknak – érdemben azonban mindegyik szinte ugyanaz…

Az elnök a válaszában tőle megszokottan volt kimért és nyájas, természetesen minden szépet és jót ígérve. A gond csak az, hogy az alkalmazottak kérésére és üzenetére nem reagált érdemben, sőt, ez talán nem is nekik, hanem a publikumnak volt egy válasz.

Válaszlevelében természetesen sokat időz azon, hogy miután 2020-ban kiderültek a zaklatások, és a Ubisoft stúdióin belüli állapotok, akkor szinte azonnal intézkedtek, bár őket is meglepte a dolog. Eltávolították pozícióikból az elkövetőket, átalakították a belsős környezetet, létrehoztak egy anonim bejelentő rendszert, folyamatos tréningeket tartanak az ilyen ügyek kezeléséből a fejlesztőknek és a vezetőknek, új magatartási kódexet írtak, új vezetőket vettek fel, és létrehoztak egy tartalom-felülvizsgálati csoportot is.

Továbbá megjegyezte, hogy még több tréninget fognak tartani, ahogyan azt is, hogy több átvizsgálás lesz, arra azonban már nem válaszolt, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik még mindig a cég alkalmazásában állnak. De azt sem nagyon tudhatták meg a fejlesztők, hogy konkrétan milyen tényleges intézkedésekkel akarja elejét venni a toxikus munkahelyi környezetnek.

Ez pedig egy évvel a botrány kirobbanása után érthető módon nagyon kevés. Nem csak azért, mert bőven volt idő a válságkezelésre, hanem azért is, mert ugyanezt már nagyon sokszor hallották már. Ebből pedig nem feltétlenül az jöhet le, hogy Yves Guillemot és a Ubisoftnak nevezett játékipari családi óriásvállalkozás az eddigieknél többet is megtenne azért, hogy a munkavállalói jobb és biztonságosabb környezetben dolgozhassanak.

Sőt, korábban már arról is lehetett hallani, hogy a fiatal fejlesztőtehetségek inkább elkerülik a Ubisoftot, mintsem biztos karrier fényében munkát vállaljanak ott. Ez pedig hosszú távon komoly problémákat okozhat majd…

via – Twitter, PCGamer

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×