A videojátékipar két gigászának, az Activision Blizzard és a Ubisoft alkalmazottai összefognak, hogy végre érdemi változást érjenek el a munkahelyi zaklatásos ügyekben.

A hetekben óriási játékipari botránnyá nőtte ki magát az Activision Blizzard ellen megfogalmazott vádirat, amelyet azóta már a Kaliforniai Legfelsőbb Bíróság is vizsgál. A perben egészen hajmeresztő vádakkal illetik a videojátékipar egyik legnagyobb szereplőjét, amit hiába tagadott a vezetőség, az érintettek egyre nagyobb számban lépnek elő- és fel a cég ellen. Legutóbb egy nyílt levelet is írtak, melyben felszólítják a vállalat vezetőségét az azonnali változtatásra.

Az ilyen ügyek sajnos nem mondhatóak egyedinek a játékiparon belül. Tavaly a Ubisoft belső működéséről derültek ki kísértetiesen hasonlító sötét dolgok, miszerint a munkahelyeken nem ritka a szexuális jellegű zaklatás, a szóbeli és fizikai abuzálás. A Ubisoft – miután kiderültek ezek – változást ígért, teljes átalakítást és az áldozatok megfelelő védelmét. Nos, ebből ezidáig csak nagyon kevés valósult meg, amit a dolgozók most megelégeltek.

Az Axios szerint már közel 500 Ubisoft alkalmazott csatlakozott az Activision Blizzard fejlesztőihez, és nyílt levélben szólítják fel a kiadót az azonnali változásra, és szorgalmazzák a játékfejlesztői összefogást.

A levelet a Ubisoft ázsiai, európai és észak-amerikai – összesen 32 – stúdiójából írták eddig alá, amit a cég vezetőségének, köztük Yves Guillemot vezérigazgatónak is elküldenek. A felszólítás egyik legfontosabb pontja talán az, amelyben azt kérik, hogy a zaklatásokat elkövető és/vagy szándékosan eltussoló alkalmazottakat azonnali hatállyal bocsájtsák el – ugyanis hiába derültek ki a súlyos ügyek, az elkövetők egy része még mindig a vállalat alkalmazásában állnak.

„Hiszünk nektek, mellettetek állunk és támogatunk benneteket” – írják a Ubisoft dolgozói üzenve a z Activision Blizzard fejlesztőinek. „Tétlenül néztük, ahogy csak a legnyilvánvalóbb bűnözőket rúgták ki. A többieket hagytátok, hogy vagy felmondjanak, vagy ami még rosszabb, előléptettétek őket, stúdióról stúdióra, csapatról csapatra mozgatva őket, második esélyt adva nekik második esély után második esélyt, következmények nélkül. Ennek a körforgásnak véget kell vetni.” 

A Ubisoft fejlesztői kiemelik azt is, hogy az ilyen esetekben nekik is joguk lenne beleszólni a végső döntéshozásba, ezért „nagymértékben be kell vonni a nem vezetői pozícióban dolgozókat és a szakszervezetek képviselőit”. Szerintük másképp nem lehet elejét venni a problémának, hiszen azok, akik ellen most felszólalnak, sok esetben a felső vezetés közeli barátai, régi ismerősei, ritkább esetben családtagjaik, akikkel szemben emiatt megkülönböztető jelleggel nem lépnek fel megfelelően és hatékonyan.

A levél így végződik: „Javasoljuk, hogy az Activision Blizzard, a Ubisoft és más iparágvezető kiadók és fejlesztők működjenek együtt, és állapodjanak meg az ilyen jogsértésekről szóló jelentések kezelésére vonatkozó szabályokról és folyamatokról. Ebbe az együttműködésbe nagymértékben be kell vonni a nem vezető beosztású munkavállalókat és a szakszervezeti képviselőket. Ez elengedhetetlen annak biztosításához, hogy azok, akiket közvetlenül érintenek ezek a problémák, a változás élére álljanak.”

Remélem sikerrel járnak, ugyanis a jelenlegi ismeretek alapján valóban nagy probléma van ezeknek a vállalatoknak a belső működésében.

via – Axios, PCGamesN

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×