Elon Musk hiába ígéri 2021-re a teljes önvezetést, a saját szakemberei után már a Tesla autók is rácáfolnak ezekre az ígéretekre.

Elon Musk bokros teendői (Neuralink, SpaceX) mellett sem feledkezett meg a korábbi ígéretéről, miszerint belátható időn belül, pontosabban még idén, 2021-ben elhozza az arra alkalmas Tesla modellekre a teljes önvezetést. Ezt persze időközben már megcáfolták a Tesla szakemberei, akik elárulták, hogy Musk a kijelentéseivel csupán reklámot generál, és a végleges önvezetés ebben az évben biztosan nem fog még élesedni.

Nagyjából ezt is támasztja alá az a videó, melyet a napokban készített egy Tesla tulajdonos, Jordan Nelson, amikor az autó „önvezető” módban közlekedett. A videóban azt láthatjuk, hogy a Tesla önvezetve egy autópályán halad, csakhogy az nem gyorsul fel, mert a Holdat néhány méterenként összetéveszti egy sárgára váltott jelzőlámpával.

A videó alatt többen számoltak be hasonló anomáliákról, de volt köztük egy pontosan ugyanilyen szituációt mutató másik videó is, annyi különbséggel, hogy azon még le is fékezett a jármű. Ezzel csak az a baj, hogy minden önvezető programnak fel kellene ismernie a távolságokat – vagyis, hogy az a fény nem előtte világít, hanem messze a távolban. Az pedig egyenesen veszélyes, hogy mivel erre nem képes különösen veszélyes helyzetet teremthet egy autópályán.

De nem csak a Hold okoz ilyen problémákat a Tesláknak. A hivatalos fórumokon arról is írnak, hogy a Napot piros lámpának nézi be, de olyanról is lehetett hallani, hogy szintén autópályán egy lámpákat szállító teherautó okozott érdekes problémákat a rendszernek. De volt már probléma óriásplakátokon feltűnt jelzésekkel, illetve előfordult olyan is, amikor a Burger King plakátjainál állt meg (amit ügyesen a hamburgerező ki is használt reklámnak).

A Tesla ezeket a hibákat természetesen javítja, ahogyan tudja, de jobb tisztában lenni azzal, hogy a Musk által megálmodott rendszer még csak sokára fog jól, problémamentesen működni. Persze még mindig jobb, hogy ennyire óvatos, mintha egy piros lámpát, vagy egy stop jelzést tévesztene el, de azért ezek sem veszélytelenek.

via – Business Insider

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×