A legelső The Witcher játék 2007-ben jelent meg, valójában már 2002-ben elkezdtek dolgozni a projekten, aminek első verziójából most először láthatjuk Geraltot mozgás közben.

… a fejlesztőkön kívül – befejezve a címben elkezdett mondatot. Mint azt minden valamire való The Witcher játékos jól tudja, trilógia első darabja 2007. októberében jelent meg, méghozzá kizárólag PC-re. Ez volt a CD Projekt RED első nagyszabású szárnybontogatása, ami ugyan nem lett egy maradéktalanul hibátlan alkotás, mégis ezzel vette kezdetét a stúdió és a Vaják világának felívelése.

Van azonban egy elfeledett és izgalmas története is az első vaják kaland fejlesztésének, amit dióhéjban és gyorsan elmesélek. A CD Projektet eredetileg 1994-ben alapították, a fő profiljuk pedig a nyugati játékok lengyel lokalizációja volt. Az alapítókban azonban egy meghiúsult projektjuk révén (Dark Alliance) felmerült a saját játék fejlesztésének az ötlete, és mivel az elkaszált projektből egy csomó dologgal már készen voltak, nem szerették volna kárba veszejteni.

A stúdió először még nem Varsóban állomásozott, hanem pont a Vaják könyvek és Andrzej Sapkowski szülővárosában, Łódźban, így voltaképp nem volt számukra ismeretlen Ríviai Geralt, sőt, imádták a történeteit. A probléma csak az volt, hogy 1997-ben már előttük licencelte a Metropolis Software a jogokat, nekik viszont nem tetszett a dolog, így végül hőseinknek lehetőségük volt lecsapni az adaptáció lehetőségére.

2002-ben ezért meg is alapították a CD Projekt RED-et, ami a CD Projekt – mint kiadó – saját fejlesztő stúdiója lett. Sokat nem akartak ülni a projekten, ezért a fejlesztések és a CDPR élére – a hazánkban FreddyD által ismertté vált – Wolfshanze és Mortyr játékok alkotóját, Sebastian Zielińskit találták, aki rögvest neki is látott az első játszható koncepció kidolgozásának.

Zieliński valamiért nem tudott szakítani a szerelmével, a Mortyrral, ezért – a Bioware-től megszerzett Aurora engine helyett annak motorját használta az első demóhoz, ami végül egy felülnézetes Diablo-klón lett. Ez annyira nem nyerte el Marcin Iwińskiék tetszését, hogy azonnal kukázták az egészet, és Zielińskit hátrahagyva egészen Varsóig menekültek. Jó, jó, nyilván nem volt ennyire drámai a helyzet, de állítólag – Adam Badowski szavaival élve – tényleg „egy darab szar” volt.

Ebből a lassan 20 éves projektből, ami az első próbálkozás volt a CDPR részéről Geralt életre hívásában, azóta teljesen eltűnt, és senki, még csak egy képkockát sem látott belőle, az említett fejlesztőkön kívül. Ez változik meg most, ugyanis Sebastian Zieliński egy nagy rendrakás során rábukkant a 2002-es demót tartalmazó lemezre, és közzétett egy videót Ríviai Geralt legelső, és a mostanitól drasztikusan eltérő verziójáról.

Íme hát, mindenki kedvenc szörnyvadásza, a 19 éves low-poly Ríviai Geralt, ahogy éppen légboxol:

Előbb egy icipicit talán füllentettem.

A projekt kezdetekor a CDPR büszkén elmesélte a lengyel videojátékokkal foglalkozó magazinoknak, hogy bizony készül a Vaják játszható adaptációja, amiről egy bővebb interjút is adtak. Ezen az egyoldalas hasábon tűnt fel először Geralt, de erre szinte biztosan nem emlékszik már senki, főleg nem a magyar PCGuru, Guru Gamer és GameStar olvasók.

via – Grynieznane

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×