Európában hamarosan megkezdik a kriptovaluták szabályozásának kidolgozását, aminek első zászlósa az anonimitást érintő szigorítások.

Sokan többféleképpen képzelik el a kriptovaluták jövőjét, a megfelelő szabályozás kérdéskörében viszont – néhány szélsőség kivételével – elég nagy az egyetértés. A kriptopénzek egyik legnagyobb problémája a lekövethetetlensége, ami teret ad a visszaéléseknek és a bűnözésnek, ezért egyre többen sürgetik az ezt célzó szabályok felállítását.

Ennek érdekében az uniós döntéshozók kedden benyújtottak egy törvényjavaslatot, miszerint a bitcoint vagy más kriptovalutákat átutaló vállalatoknak gyűjteniük kell a küldő és a címzett adatait, hogy a hatóságok könnyebben le tudják követni a kétes pénzügyeket.

Továbbá tilos lesz névtelen kriptovaluta-tárcák nyitása is, hasonlóan az EU pénzmosás elleni szabályaihoz, melyek – hasonló okokból – az anonim bankszámlákat tiltják.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve által javasolt jogszabály az úgynevezett „utazási szabályt” alkalmazná minden egyes kriptotranzakcióra – hogy megfelelően nyomon lehessen követni őket.

A kriptovalutákat egy ügyfél számára kezelő cégnek fel kell tüntetnie az ügyfél nevét, címét, születési dátumát és számlaszámát, valamint annak a személynek a nevét, aki a kriptovalutákat átveszi. A címzett szolgáltatójának is ellenőriznie kell, hogy a szükséges információk közül nem hiányzik-e valamelyik.

„A mai módosítások biztosítják a kriptovaluta-utalások, például a bitcoin teljes nyomon követhetőségét, és lehetővé teszik a pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására való esetleges felhasználásuk megelőzését és felderítését” – olvasható a Bizottság közleményében.

Az uniós tagállamok és az Európai Parlament mondhatják ki a végső szót a javaslatokról, ami azt jelenti, hogy akár két évbe is beletelhet, mire azok jogerőre emelkednek. Sajnálatos módon a bürokrácia sebességén máig nem tudtak még változtatni, pedig a „szuper-változékony” tech-szférát érintő szabályozások esetében két év nagyon hosszú idő, addig pedig többször is megváltozik majd az a dolog, amire javaslatot tettek.

via – Reuters, TweakTown

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×