A PC-s piac igen nagyot nőtt az utóbbi másfél évben, és ugyan most van egy kis visszaesés, még mindig szárnyalni látszik.

A tavalyi esztendő különösen jól sikerült a PC-s piacnak, a koronavírus-járvány okán meghozott kényszerintézkedések ugyanis emberek millióit kényszerítette otthoni munkakörnyezetbe. Az asztali számítógépeket és a laptopokat persze ezelőtt sem volt érdemes temetni, az azonban kétségtelen, hogy rendkívül jól jött ez a helyzet az ipar szereplői számára, hiszen a korlátozások miatt rendkívül sokan frissítettek és/vagy vettek új PC-ket és laptopokat.

Mindez számokkal is jól kimutatható, ugyanis a Gartner adatai szerint 2021 második üzleti negyedévében 71,6 millió PC-t szállítottak ki Chromebookok nélkül, ami azt jelenti, hogy világszerte 4,6%-kal nőttek az előző év ugyanezen időszakához képest. A Canalys ennél magasabbra, 12,8%-ra méri a növekedést a maga 82,3 millió kiszállított asztali gépének, notebookjának és munkaállomásának értékesítése mellett. Az IDC számai talán a legoptimistábbak 13,2% és 83,6 millió darabbal.

A vállalatok által megosztott grafikonokból az is kiderül, hogy a Lenovo, a HP és a Dell márkák a legnépszerűbb termékek.

Kép: Gartner

Ezt a növekedést nagyrészt a kereskedelmi szegmensben tapasztalható növekvő keresletnek tulajdonítják, mivel a vállalkozások kezdik kiheverni a világjárvány hatásait. Ezzel szemben a fogyasztói kereslet lassulni és csökkenni kezdett, miután a legtöbben már megvásárolták a munkához vagy iskolához szükséges PC-ket. Általánosságban a PC-piac számára sem minden rózsás, mivel 2021 második negyedévében a növekedés üteme lassabb volt az elmúlt két negyedévhez képest.

via – SlashGear

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×